rejtingFoto: FoNet/Ana Paunković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti predsednika Skupštine AP Vojvodine i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, kojeg je nazvao „velikim čovekom, časnim političarem i prijateljem sa kojim je gradio snažne temelje poverenja između Srba i Mađara“.

„Ištvan je uživao nepodeljeno poštovanje svih poštenih i radnih ljudi Srbije, što je bilo i najveće priznanje za njegov neumoran rad i ogromne napore koje je ulagao u bolji i bezbedniji život svih i stvaranje stabilne i perspektivne budućnosti za generacije koje dolaze. Njegova uloga u promociji i afirmaciji mađarskog identiteta u Srbiji, ostaje deo bogatstva naše zemlje i jedna od najviših vrednosti za koje se dosledno zalagao“, naveo je Vučić.

Kako je saopšteno, predsednik je istakao da je Ištvan Pastor uvek bio spreman da preuzme i podeli odgovornost i brigu za rešavanje svakog izazova u teškim vremenima zajedničke borbe za bolju Srbiju.

„Više nego mnogi drugi, doprineo je napretku zemlje, njenom ekonomskom boljitku, kao i prijateljstvu između Srbije i Mađarske. Sa velikom pažnjom i posvećenošću, radio je na svim projektima od značaja koji su dodatno učvrstili veze između naših naroda, zasnovane na međusobnom poštovanju i razumevanju“, dodao je Vučić uz izraze saučešća saučešće porodici, prijateljima, saborcima i poštovaocima Ištvana Pastora.

Saučešće je uputio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je rekao da mu je Pator bio prijatelj i neumorni borac za napredak Srbije kao moderne i tolerantne zajednice svih njenih građana i naroda.

„Ištvan Pastor je svojom mudrošću i velikom energijom predvodio mađarsku nacionalnu zajednicu u Srbiji putem saradnje i zajedništva, što će ostati upamćeno kao njegovo istorijsko nasleđe“, naveo je Dačić.

Ištvan Pastor preminuo je danas u 68. godini života.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari