Vučić: Vlada Srbije usvojila zahtev za povratak bezbednosnih snaga na Kosovo, biće predat sutra ujutru 1Foto: Printscreen / RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras nakon sednice Vlade Srbije da je jednogasno usvojeno da se sutra ujutru na administrativnom prelazu sa Kosovom preda preda zahteva da se određeni broj bezbednosnih snaga Srbije vrati na Kosovo i Metohiju.

On je gostujući na RTS dodao da su čuli da neće biti prihvaćeno.

„Odluka je doneta jednoglasno i to je poštovanje javnog prava i važno je zbog zaštite stanovništva i zbog kontrole  graničnih prelaza. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno, ali čekamo da papir dobijemo“, istakao je predsednik.

Dodao je da je ovo prvi put da je neka Vlada ovakav zahtev usvojila, Vlada Zorana Đinđića je bila uputila pismo Savetu bezbednosti ali bez formalnog zahteva za povratak naših pripadnika na KiM.

Objasnio je da je bitno da zahtev bude formalan jer kada se jednog dana promene okolnosti u svetu, ne bi rekli da mi to nikada nismo ni tražili.

On je naglasio da je situacija na terenu takva da vri i na severu i jugu, kao i da je i sam Eskobar rekao da je to razumeo.

„Srbi ne traže ništa posebno, samo da se Adžić i Pantić puste na slobodu do suđenja“, naveo je i dodao da „na neki način“ zna gde je Pantić.

„Greše, mogu da kupe stotine, ali ne više. Ti Srbi koji su ostali na Kosovu nisu potkupljivi. U svim tim uslovima mi moramo da budemo dovoljno pametni i snažni. I nisam siguran da je bilo šok bombe na Euleks, jer nikada nije snimak pokazan. Ali, ja molim Srbe da ne napadaju Euleks“, naglasio je Vučić.

Upitan da li na pravu adresu šalju zahtev, Vučić je rekao da je prava adresa komandant KFORA i da je on obavezan da donese odluku.

„Nema rokova, ne može da odgovori negativno, ali ne može da odobri. Može da odloži. Eskobar i ja imamo   otvorene razgovore i rekao sam mu da nije tajna da će da donesu negativnu odluku“, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da predstavnici međunarodne zajednice odlože dolazak za dvadesetak dana.

„Srbi na KiM traže da protivpravno uhapšeni Srbi budu oslobođeni. Drugi zahtev je da specijalne jedinice kosovske policije ne mogu da ulaze na sever KiM bez saglasnosti četiri gradonačelnika na severu i Kfora, traže ono što je već potpisano i prihvaćeno, i da ne postoji lista za hapšenje ljudi koji su bili na barikadama i suprotstavljali se bezakonju Prištine“, objasnio je predsednik.

Kako je rekao, priznanje u UN  ne dolazi u obzir.

„Mene u ovo neće da ubede, ali možda nekog naslednika, jer verujem da će biti mnogo hibridnog delovanja. Prvo da formiraju zajednicu srpskih opština. A ne verujem da će je ikada formirati“, ocenio je.

Kada bi rekao „sikter“ nećemo da razgovaramo, jer nije formirana ZSO, dodao je, prvo biste mi rekli da sam Srbiju vratio u devedesete.

„Hoćemo da čuvamo mir i stabilnost po svaku cenu, ali ako nam ubijaju žene i decu nećemo da sedimo skrštenih ruku“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije prisustvovao je danas sednici Vlade Srbije, a tokom dana je rekao da je situacija veoma komplikovana.

– Daćemo sve od seve da sačuvamo mir i stabilnost – rekao je Vučić.

Komentarišući zahtev Kosova i odgovarajući na pitanje kada će Srbija da pokaže note zemalja koje su povukle priznanje kosovske nezavinosti, Vučić je rekao  da se krši i Briselski i Vašingtonski sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari