Vučić za britanski Rojters: Preko Srbije ratuju Istok i Zapad 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je u intervjuu za Rojters da je Srbija pozornica za posrednički rat između Istoka i Zapada.

U razgovoru za ovaj britanski medij, koji je obavljen dan nakon što su na ulicama marširali protivnici Evroprajda, šef srpske države je rekao da Beograd nastoji da održi delikatan balans između svoje ambicije da se pridruži Evropskoj uniji i veza sa Rusijom i Kinom.

“Ne mogu da kažem da je to (protest) bio posrednički napad, jer je tamo bilo mnogo običnih ljudi… ali da li postoji posredni konflikt u Srbiji – ima ga, bez dileme. Ovde postoji posredni sukob između Istoka i Zapada”, rekao je on.

Rojters podseća da je Srbija kandidat za ulazak u Evropsku uniju, te da je EU njen pojedinačni najveći trgovinski partner i investitor.

Autor teksta ističe i vojnu neutralnost naše zemlje, ali i napominje da Srbija održava veze sa NATO i kupuje oružje od država članica, ali i da gotovo u potpunosti zivisi od ruskog gasa i da je u prošlosti kupovala oružje i od Rusije.

Dalje u tekstu se navodi da je Kina veliki investitor u našoj državi, te da novac uglavnom ulaže u rudarstvo i infrastrukturu.

Rojteres podseća i da je Srbija u Ujedinjenim nacijama osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali da je odbila da se pridruži sankcijama Moskvi.

“Pokušavamo da preživimo…sa što manje rana i ožiljaka“, rekao je Vučić, kog Rojters opisuje kao bivšeg nacionalistu koji je prihvatio proevropsku politiku.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Vučić je rekao da ne veruje da vlasti u Prištini žele „ozbiljan razgovor ili ozbiljan dijalog“ ali da su verovali da mogu da nametnu svoje planove uz podršku Zapada.

“Verujem da će one zemlje koje štite takozvanu nezavisnost Кosova ubediti prištinski režim da se ne igra (sa) sukobom u regionu koji je svakako pun problema“, naveo je on i dodao da se u narednim nedeljama očekuju dodatni razgovori i šatl diplomatija izaslanika EU i SAD u cilju rešavanja pitanja automobilskih tablica.

Izvor: Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari