Vučić zadovoljan Izveštajem EK, Žofre – puna podrška naporima Srbije 1Foto: Predsednik.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanueleom Žofreom, sa kojim je razgovarao o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, dinamici pristupnih pregovora između Srbije i EU i dodatnom unapređenju saradnje.

Predsednik Vučić je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Izveštaj Evropske komisije objektivan, te da je kroz analizu relevantnih aspekata prikazao napredak Srbije u svim oblastima, kao i one segmente na kojima je potrebno dodatno raditi.

Vučić je posebno istakao da za našu zemlju punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i izrazio uverenje da će i ovaj Izveštaj umnogome predstavljati dodatni podstrek za nastavak reformi, posebno u oblasti vladavine prava i zelene agende.

Sagovornici su se saglasili da je u tom procesu podrška Evropske unije i njenih institucija od ogromnog značaja, imajući u vidu da je Srbija iskreno posvećena svojoj evropskoj perspektivi.

Ambasador Žofre je na sastanku ponovio da izveštaj predstavlja iskrenu i činjeničnu ocenu napora Srbije u evrointegracijama i da daje smernice za dalje neophodne akcije. Izveštaj konstatuje obnovljenu posvećenost Srbije postizanju rezultata u agendi reformi koje se odnose na EU, koja se odražava u povećanom broju inicijativa Vlade da ispuni kriterijume Evropske unije u prethodnom periodu.

Žofre je dodao da te inicijative imaju potencijal da se pretoče u opipljiv napredak kada budu bile sprovedene, te je kao primer naveo privođenje ustavne reforme kraju u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i sprovođenje izborne reforme u skladu sa preporukama OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava i merama definisanim u međustranačkom dijalogu.

Ambasador je još jednom potvrdio predsedniku Vučiću punu podršku Evropske unije naporima Srbije u reformama, dodavši da se raduje nastavku saradnje na rešavanju otvorenih i nerešenih pitanja s obzirom na to da će EU nastaviti pomno da prati stanje u vladavini prava u Srbiji, koja je ključna za dalji napredak na putu evrointegracija.

Predsednik Vučić i ambasador Žofre razgovarali su i o unapređenju saradnje, regionalnim pitanjima, ekonomskim odnosima i infrastrukturnim projektima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Vučić zadovoljan Izveštajem EK, Žofre – puna podrška naporima Srbije”

  1. EU je sistem kome Srbija tezi i sama saradnja sa njihovim institucijama je od znacaja za razvoj nasih institucija.

  2. Ustavne reforme, izborne reforme sve pod kapom i nadzorom Evrope sa ovim pozitivnim izvestajima su za Srbiju u ovom momentu pravi put.

  3. Žofre nije iskren pregovačpre svega što je Evropa u katastrofa om stanju à on izjavljuje da se poboljšaju odnosi sa Kosovo, gde pokušavaju da otmu Srbski pravoslavne zemlju. Svi su oni licemeri jer sprovode tudje mišljenje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.