Vučić zahvalio Nepalu na poštovanju suvereniteta Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas ministru spoljnih poslova Nepala Narajanu Kadki što ta zemlja ne priznaje nezavisnost Kosova, dok je Kadka istakao da se Nepal zalaže za rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog.

Vučić i Kadka su se saglasili da je potrebno jačanje ugovorno-pravnog okvira produbljivanje ekonomske saradnje.

Vučić i Kadka su takođe istakli da je Pokret nesvrstanih zemalja danas možda i važniji nego što je bio pre šezdeset godina i da zemlje iz tog kruga treba da se međusobno podržavaju, zalažući se za snagu multilateralizma, navodi se u saopštenju.

Dvojica sagovornika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Nepala tradicionalno prijateljski, izgrađeni na temelju međusobnog poštovanja, sa značajnim prostorom za dalje razvijanje političkog dijaloga.

Vučić je podsetio na uspešnu nepalsku investiciju u Srbiji, fabriku testenine u Rumi.

Vučić se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta Ahmedom Al Sabahom i naveo da je u pitanju prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer posete na nivou ministra spoljnih poslova nije bilo još od vremena SFRJ.

Vučić i Al Sabah su se saglasili da bi češće posete zvaničnika doprinele da Srbija i Kuvajt jasnije sagledaju mogućnosti za ekonomsku saradnju, „koja je trenutno daleko ispod realnih mogućnosti“.

Al Sabah je podsetio da je čuvene vodotornjeve, simbol modernog Kuvajta, izgradila kompanija iz Srbije i rekao da se nada da će još takvih simbola obeležiti istorijske veze dveju zemalja.

Ministar Al Sabah, koji u Beogradu boravi povodom skupa obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, izneo je konkretne predloge za saradnju u oblastima zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i obrazovanja i IT sektora i sektora veštačke inteligencije.

S tim u vezi je dogovoreno da se pripremi mapa puta saradnje, saopšteno je iz predsedništva.

U Beogradu će sutra i prekosutra biti održan skup povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, a najavljeno je prisustvo više od 100 stranih delegacija medju kojima oko 40 šefova diplomatija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari