Vučić zbog jučerašnjeg obraćanja na naslovnoj strani ruskog medija 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nakon što se sinoć obratio građanima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić našao se na naslovnoj strani portala Russia Today.

Pažnju je zadobio zbog govora o stavu po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Naime, Vučić je rekao da će on, a ne neki ministar, najaviti ako dođe do bilo kakve promene na tom polju.

Kako podseća Russia Today, predsednik Vučić odbacio je zahteve jednog od ministara njegovog kabineta da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

„Naš stav je da ne uvodimo sankcije“, rekao je Vučić pre nego što je otputovao u Severnu Makedoniju na razgovore o Kosovu.

Nagoveštavajući da bi ova politika mogla da bude promenjena samo u „okolnostima kada nema izlaza“, Vučić je rekao da će on, premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najbolje znati da li će i kada to biti slučaj, dodajući da će on to saopštiti lično.

Takođe, ruski sajt piše da je Vučić odgovorio na objave ministra ekonomije Radeta Baste na društvenim mrežama, koji je ranije ove nedelje tvrdio da Beograd treba da sankcioniše Moskvu jer pritisak Zapada postaje nepodnošljiv.

Vučić zbog jučerašnjeg obraćanja na naslovnoj strani ruskog medija 2
Foto: Printscreen/RT

Bastina partija je dezavuisala njegove komentare, a neki članovi vladajuće koalicije pozvali su na njegovu ostavku.

S tim u vezi, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala na to je rekavši da je čudno što se Basta žali na Rusiju, ali izgleda da mu ne smeta pritisak SAD i EU.

Basta je pokušao da naglasi da je Zaharova i sama pod zapadnim sankcijama, zamolivši je da dođe na večeru u Srbiju „ako nađe način da dođe“. Ruski diplomata je ljubazno podsetila srpsku ministarku da je Veliki post, ali da će ona rado posle Uskrsa posetiti jedan od brojnih srpskih restorana u Moskvi.

Srbija se opirala pritiscima EU i SAD da sankcionišu Rusiju zbog sukoba sa Ukrajinom, ističući da Zapad traži od Beograda da prizna Kosovo kao nezavisno, ali insistira na teritorijalnom integritetu Kijeva, piše Russia Today.

Predviđeno je da se Vučić u petak u Ohridu sastane sa izaslanicima SAD i EU i liderom kosovske vlade etničkih Albanaca, kako bi razgovarali o takozvanom francusko-nemačkom planu „normalizacije“.

Dokument, koji je EU objavila prošlog meseca, uključuje odredbe koje bi od Srbije zahtevale da de fakto prizna Kosovo i „usaglasi” svoju spoljnu politiku sa Briselom, što znači sankcije Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari