Vučića ne brine pravni okvir, već s kim će formirati vladu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ne brine predsednika Srbije pravni okvir već pravljenje Vlade sa SPS-om u uslovima rata u Ukrajini i potencijalnog uvođenja sankcija Rusiji mu je komplikovano, a uz to želi da se sačuva od odgovornosti i da se ne zameri ni onima koji bi uveli sankcije i onima koji ne bi. Zato odugovlači sa konsultacijama o formiranju nove vlade, samatraju sagovornici Danasa.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta, medijima je rekao da konsultacije oko sastava nove Vlade mogu krenuti ili u maju ili u junu, zavisno od zaključka pravnika sa kojima će se Vučić konsultovati.

A pravna je dilema da li se za konsultacije mora čekati istek prvog njegovog mandata 31. maja, ili se konsultacije oko formiranja nove Vlade Srbije mogu obavljati i u tokom prvog mandata. „U prvoj situaciji sastanci će krenuti u junu, nakon polaganje zakletve, a u drugoj – polovinom maja“, rekao je Vučić.

Nezvanično se među opozicijom priča i računa da ni Skupština Srbije neće biti konstituisana pre juna, jer će konačni rezultati izbora biti saopšteni posle predstojećih praznika, a posle ponovljenih izbora juče.

Posle toga počinje da teče rok za formiranje skupštine.

Na osnovu toga, nezvanično u opoziciji procenjuju da će se maksimalno odugovlačiti pa Skupština neće biti oformljena pre kraja maja ili početka juna.

Zato, kako nam je rečeno, konsultacije za mandatara u opozicionim partijama ne očekuju u maju, ali ih iznenadno ubrzanje svih procesa ne bi iznenadilo.

A o Vučićevom obrazloženju i čekanju pravnog mišljenja Janko Veselinović, budući poslanik sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, pravnik po struci, kaže da to je smehotresno.

Vučića ne brine pravni okvir, već s kim će formirati vladu 2
Foto: FoNet/ Božana Pavlica

– Ako ima legitimite da prebrojava stanje oljuštenog i neoljuštenog pirinča ima ga i za sve ostalo. Njegov legitimitet u tom pogledu nije sporan, nego u drugim aspektima pre svega kako je došao na mesto predsednika i kako je izabran sada ponovo uz kupovinu glasova. Ali s obzirom na to da obavlja sve druge funkcije, naravno da može da uradi i ono što je za njega bolno. I naravno da, kao i više puta do sada, želi da se sačuva od odgovornosti i da se ne zameri ni onima koji bi uveli sankcije i onima koji ne bi, i onima koji bi priznali Kosovo i onima koji ne bi – navodi Veselinović.

Kako zaključuje, Vučić pokušava da sa sebe skine odgovornost, što je, kako navodi, običaj kukavice.

– On neće da uradi ništa što bi njegovu igru na sve strane dovelo u pitanje. Zato će s ovim da odugovlači i do kraja leta neće formirati vladu sve konsultujući se sa Babavangama da li je on taj pravi koji o tome može da odluči – procenjuje on.

A bivši poslanik sada profesor Univerziteta u Novom Sadu, Bojan Pajtić, za naš list kaže da ne vidi da bi Vučić dodatno urušio pravni sistem Srbije time što bi odmah počeo konsultacije, s obzirom na to da je i u prethodnom i u ovom mandatu ista osoba bila predsednik.

Vučića ne brine pravni okvir, već s kim će formirati vladu 3
Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

– Groteskno je da se osoba, koja svakodnevno krši Ustav i prekoračuje nadležnosti, u ovoj situaciji, koja je najmanje pravno sporna – poziva na zakon. Naravno, u pitanju je nešto drugo. Pravljenje Vlade sa SPS-om u uslovima rata u Ukrajini i potencijalnog uvođenja sankcija Rusiji mu je komplikovano. Socijalisti su u prethodnim godinama previše tvrdo „igrali“ na samo jednu kartu – Putinovu. Konstisuisanje Vlade samo sa manjinama mu, s druge strane ne donosi solidnu i bezbrižnu većinu. Zbog tih dilema Vučić odugovlači sa konsultacijama, a ne zato što je naprasno postao najveći srpski ustavobranitelj – zaključuje Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari