"Vučićeva atmosfera paranoje i straha": Šta Jutarnji list piše o najavama predsednika Srbije 1Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je „kraljica drame“. On diže tenzije, stvara atmosferu straha i nesigurnosti u Srbiji, najavljujući da će se uskoro (u naredna tri dana) ponovo obratiti narodu nekim sudbonosnim govorom, Kosovo je navodno u centru, a mnogi zapravo veruju da će biti o uvođenju sankcija Rusiji, što on uporno odbija, ali pritisak iz Evrope je sve veći, ali ne treba zanemariti ni kontrapritisak Moskve, piše Jutarnji list.

Međutim, kako kaže Jelena Jerinić, poslanica Zeleno-levičarskog bloka u parlamentu, „Vučić stvara neizvesnost i svi sa nestrpljenjem iščekuju njegov govor“.

Ona sumnja da će biti „nešto značajno novo“, ali će sve biti predstavljeno kao još jedna spasonosna i mučenička misija Aleksandra Vučića.

„Naredna tri dana su najteža u poslednjih deset godina“, kaže Aleksandar Vučić, a svi njegovi verni mediji ovu dramatičnu izjavu daju na naslovnim stranama.

Vučić pravi bizarnu dramu, pa se pojavljuju ovakvi naslovi – „Vučić je otkazao sva putovanja u inostranstvo, neće ići na sastanak COP 27 u Šarm el Šeik, gde se očekuju i Džo Bajden, Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen” .

Gori mu pod nogama

Dakle, Vučiću je baš vrelo – ali ovakvu tragikomičnu predstavu smo videli već sto puta. Pored toga, on će se konsultovati sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom Harčenkom i kineskim ambasadorom Čen Boom.

Najavljuje se kobna, pa i kobna sednica vlade, a u sve ovo biće ubačen i presudan razgovor sa patrijarhom SPC Porfirijem (Perićem). Sastaće se i sa predstavnicima Srba sa Kosova. A čuće se i sa izaslanikom EU za Kosovo, slovačkim diplomatom Miroslavom Lajčakom, kome će „preneti stavove kosovskih Srba”. Vučić neumorno radi, i želi da Srbija zadrhti ovog vikenda dok ne kaže neku umirujuću reč. Svi su na nogama. Srbija u atmosferi paranoje, komentariše Jutarnji list.

Mediji dodatno stvaraju katastrofalnu sliku i najavljuju odgovor Vučića koji se sve više predstavlja kao mesija. I čuju se prvi predlozi (Boža Spasić, bivši operativac Udbe) da se promeni Ustav kako bi se Vučić, kao i Putin, ponovo kandidovao na predsedničkim izborima.

Činjenica je da je Srbija već duže vreme pod velikim pritiskom sa svih strana. Iz Brisela su Vučiću jasno poručili da je prošao svaki rok za uvođenje sankcija Rusiji i da, ako to ne učini, rizikuje zamrzavanje, a možda i potpunu obustavu pregovaračkog procesa sa EU, a onda to znači da bi izdašni evropski fondovi mogli presahnuti. Doduše, Vučić najavljuje da su u pitanju krucijalne odluke o Kosovu.

Poslednjih dana ponovo se digla pometnja, pa su „ustaše“ i NDH iznenada nestale sa naslovnih stranica provučićevskih medija, a sada su „šiptari“ ponovo u modi, „počevši još jedan pogrom nad Srbima“. Vučić je pre nekoliko dana podigao svoje MiG-ove 29 zbog drona koji je navodno doleteo sa Kosova i navodno „špijunirao kasarne srpske vojske“.

Podizanje borbene gotovosti

Predstavnik Demokratske stranke Dragan Rakić će u beogradskom Danasu reći da su navodno podizanje borbene gotovosti i preleti avijacije zbog nekakvih dronova poput snimanja svadbi i ponovnog oglašavanja nekakvih sukoba i država. rata – osim što je sramno, štetno i opasno.

Međutim, bez obzira na klimu opstanka i apokalipse koju stvara, Vučić je u mraku, ali mora da izvlači stvari u poslednjem trenutku kao superheroj. Ali šta se može očekivati, osim stvaranja drame samo da se neguje lični kult. Dakle, osim što mora jasno da se odredi prema sankcijama Rusiji ili da snosi posledice tog odbijanja, na njegovom stolu je i francusko-nemački plan o Kosovu, koji navodno sadrži nekoliko, prema Vučićevim rečima, nepovoljnih tačaka. Iako, kažu, više ne traže da Srbija formalno prizna nezavisnost Kosova, i dalje se traži da se „prizna činjenica nezavisnosti” i da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući UN, navodi Jutarnji list.

Isto tako, Vučić će možda dobiti tzv Zajednice srpskih opština, ali neće imati ovlašćenja kojima se nadao – nešto kao Republika Srpska. Neće proći bosanizacija Kosova. ZSO, ako se to dogodi, neće imati „snagu“ RS u Bosni i Hercegovini. Zapad, sada kada je Rusija zaglavljena u blatu ukrajinskih stepa, želi da reši i definiše Kosovo, tako da ono više ne bude problem koji će destabilizovati region, niti remetilački adut Rusije na Balkanu.

Aktuelna „kriza” nastala je zbog registarskih tablica, koje će Srbi sa Kosova i dalje morati da menjaju na legalne kosovske, ali će rok verovatno biti produžen za još deset meseci. Iako se ne zna kako će se završiti tužna Vučićeva drama, on će ipak morati da donese neke, verovatno nepopularne, odluke.

Uz sve ovo, za njega je ponovo otvoreno pitanje „rudnika litijuma”, odnosno Rio Tinta, a javnost u Srbiji se pita i šta je „tajni sporazum” sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i šta sadrži navodno odobrenje da Kinezi sprovode geološka istraživanja u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari