Vučićeve zapaljive izjave obijaju se o glavu Srbima 1Sanda Rašković Ivić Foto: Fonet/Nenad Đorđević (Arhiva)

Kao Srpkinja iz Hrvatske, verujte mi, najbolje znam koliko je opasno i kobno kada iz Beograda dolaze zapaljive izjave. Ovakve, kakve ih Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, plasira u vezi sa Srbima sa severa Kosova, ocenjuje za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

Ona je za naš list, zajedno sa Aleksandrom Olenikom, predsednikom Građanskog demokratskog foruma, komentarisala jučerašnju vanrednu konferenciju za novinare Aleksandra Vučića. Iako na suprotnim ideološkim pozicijama, oba sagovornika Danasa slažu se u oceni da je reč o teškoj manipulaciji aktuelne vlasti i žrtvovanju gole egzistencije običnih ljudi u pokušaju opstanka na vlasti, od strane predsednika Srbije.

Da se razumemo, ističe Sanda Rašković Ivić, Priština nema dobre namere prema Srbima na Kosovu, ali Aleksandar Vučić se ponaša, kako kaže, mnogo gore.

– Aleksandar Vučić, poput Slobodana Miloševića, ali, moram da kažem, još vulgarnije, manipuliše nacionalizmom. Kad god su želeli krizu, zarad opstanka na vlasti, oni su posezali za Srbima koji žive na Kosovu. A, upravo je on taj koji je zaslužan za takvu situaciju na Kosovu. On je ukinuo sve srpske institucije, ljude terao na glasanje – ističe Sanda Rašković Ivić za naš list.

Ona zaključuje da se zapaljive izjave iz Beograda najviše „obijaju o glavu“ upravo onima koji su žrtve beogradske politike, te apeluje da to prestane.

– Ocena Vučića da kriza na Kosovu nije lažna je samo delimično tačna jer je kriza delom stvorena uvođenjem taksi ali je još više proizvedena demonstrativnim i infantilnim reakcijama upravo Vučića i njegove liste na Kosovu – ocenjuje za Danas Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma.

On dodaje da je u pitanju „dobro poznato i štetno inaćenje u formi dvodnevnih zatvaranja trgovina ali i obustave rada taksista, koji već godinama gorivo kupuju na “južnoj“ strani jer je tamo puno jeftinije“.

– Vučić radi ono što najbolje zna, a to je pravljenje lažnih predstava kojima pokušava da sakrije svoju nesposobnost da rešava ozbiljne probleme. Pa se tako krije iza taksi, umesto da odmah nastavi sa pregovorima, jer je sporazumno rešavanje problema Kosova u najvećem interesu građana Srbije, te svako odlaganje najviše šteti nama. Da ne pominjemo ozbiljne političke poene i poboljšanje pozicije Srbije na međunarodnoj sceni u slučaju momentalnog nastavka pregovora. Drugi deo izjave, gde se navodi da je cilj Prištine da protera Srbiju sa Kosova, je u potpunosti lažan kao i većina Vučićevih izjava. Srbija se 1999. godine povukla sa Kosova i to posle kapitulacije. Briselskim sporazumom, koji predstavlja jedinu dobra stvar koju je Vučić ikada uradio, su sve nadležnosti prešle na Prištinske institucije. Tako da Vučić nastavlja da zloupotrebljava građane na Kosovu, čime nanosi veliku štetu svima nama – zaključuje Olenik za naš list.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče da je akcija uvođenja taksi na robu iz Srbije i sprečavanje isporuke robe srpskom stanovništvu Priština pokrenula sa ključnim ciljem zauzimanja severa i proterivanja Srba iz ostatka Kosova. „A zašto delovi međunarodne zajednice u tome učestvuju ili ćutke prelaze preko toga? Neki to rade zato što se nadaju i veruju da je moguće da tako Albanci reše i završe problem sa Srbima i Srbijom i oslobode ih glavobolja u budućnosti. A neki zato što su od početka u tom sosu. Oni su tu kašu zakuvali i sada ne mogu da izađu iz toga. A vide da ih njihovo ‘čedo’ više ne sluša kao ranije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, najavljenoj kao obraćanje javnosti predsednika. On je rekao da su svaki put kada bi se povećavao otpor Srba sa Kosova sledili pojačani pritisci iz Prištine, hapšenje i maltretiranje a da su u tome učestvovali i pojedini srpski političari. „Kompletna saradnička mreža je uvek bila na raspolaganju. Ne samo albanske tajne službe već i sestrinskih službi sa zapada“, rekao je Vučić. Govoreći o situaciji na severu Kosova, Vučić je rekao da je ona složena i sve teža, da su teškoće sa snabdevanjam sve veće i da osim hrane nedostaju i lekovi i medicinski materijal. Vučić je ocenio da uvođenje taksi od 100 odsto zapravo znači zabranu trgovine, jer ni sa taksom od 10 odsto nije moguće biti konkurentan na tržištu, i dodao da su Albanci u međuvremenu zaplenili 16 kamiona sa robom i privodili vozače koji su pokušavali da isporuče alternativnim putevima robu do severa Kosova.

On je dodao da je ponosan na srpski narod sa Kosova koji nije želeo da kupuje robu iz kamiona koje su prištinske vlasti poslale i što su tako pokazali da su „jedinstveni u gandijevskom nenasilnom otporu“.

„Robin Hud“

Aleksandar Vučić je izjavio da će se vlast snalaziti kako zna i ume da svom narodu na severu Kosova dopremi hranu, vodu i lekove, „kao što smo i do sada radili i uvek ćemo to činiti“. Makar ja postao ozloglašeni „evropski Robin Hud“, rekao je Vučić, poručujući kosovskim Srbima „da će država Srbija biti uz njih i neće dozvoliti da budu gladni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari