Vučićevo radikalsko režanje na Evropu 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Ishod glasanja u Evropskom parlamentu o rezoluciji za Srbiju nosi opasnost za vlast Aleksandar Vučića, ali i šansu za opoziciju.

To kažu izvori Danasa iz diplomatskih krugova u Briselu povodom neuspelog pokušaja SNS da preko grupacije Evropske narodne partije (EPP) iz rezolucije izbaci deo koji se odnosi na potrebu da se afere Jovanjica, Krušik, Telekom i Savamala istraže do kraja, kao i deo koji se odnosi na osudu napada na portal Krik i organizaciju Crta. Zato, može se zaključiti, nije čudno što predstavnici vlasti nervozno reaguju na sadržaj usvojene rezolucije.

Kako objašnjavaju naši izvori, glasanje pokazuje da za Vučićeva vlast u EP nema razumevanje i podršku ni u jednoj grupi osim u narodnjačkoj (EPP), dok opoziciji nedostaje još jedan korak do toga da, osim sadašnjih partnera – socijaldemokrata, liberala i zelenih – svojim partnerom u EP učini i grupu EPP. Kako nam je objašnjeno, ovo je težak momenat za EPP i SNS, koji je pridružana članica EPP, i u budućnosti, nije realno da EPP u svemu podržava Vučića, a da ishod glasanja u EP bude takav da ostaje sam u tom parlamentu.  Kako dodaju naši sagovornici, isključenje Fidesa iz EPP je signal da u ovoj grupaciji, iako sporo, na kraju ipak pobeđuju rešenja koja su na temelju evropskih vrednosti a ne podrška stabilokratiji.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, od prošlog ponedeljak kada su tri poslaničke grupe u EP koje blisko sarađuju sa proevropskom opozicijom u Srbiji obavestile svoje partnere da će EPP pokušati da promeni amandamane u korist SNS, počelo je intenzivno lobiranje i nevladinih organizacija i proevropskih stranaka u Srbiji da se to spreči.

Vučićevo radikalsko režanje na Evropu 2

Kako su nam rekli izvori iz NVO i opozicionih stranaka, EPP je računala da će uspeti da izlobira i poslanike iz ove tri grupe da se izveštaj izmeni, ali nije u tome uspela, jer su socijaldemokrate, zeleni i liberali ostali tvrdo i jedinstveno protiv namere EPP. U to su lobisti iz Srbije u nevladinom sektoru i iz proevropske opozicije bili uvereni već posle dva dana intenzivnih kontakata.

Kako je Danas već pisao, zastupnici interesa Aleksandra Vučića pokušali su da preko poslanika EPP iz izveštaja izbace bar aferu Jovanjica.

Naš list je imao uvid i u mejl koji je na više od 600 adresa poslanika EP poslao generalni sekretar Stranke slobode i pravde Ljuban Panić, u kojem on ističe važnost očuvanja orginalnog teksta izveštaja Vladimira Bilčika. Rezolucija kojom se potvrđuje Bilčikov izveštaj izglasana je u četvrtak uveče.

U petak je u Beogradu usledila vidno nervozna reakcija. Predsednik Aleksandar Vučić se osvrće samo na deo koji se odnosi na vakcinaciju i zdravstveni sistem, pa izveštaj ocenjuje kao ogoljene laži. Vučić je rekao da su evroposlanici usvajanjem tog dokumenta „sve rekli samo o sebi“. On se zapitao i šta treba rešiti u aferi Telekom. Najavio je da će povesti „veliku evropsku akciju“ protiv „krađe imovine Jevreja u Sloveniji“, za koju je optužio poslanicu EP Tanju Fajon, koja treba da posreduje u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Predsedniku Skupštine Ivici Dačiću smetaju navodi o zagađenju životne sredine u Boru, Smederevu, Kolubari pa sugeriše da EP smetaju kineske investicije. Dok ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović pojašanjava odnose unutar EP.

„I iz ovog izveštaja, odnosno Rezolucije EP, kao što je to bio slučaj i ranijih godina, ima pozitivnih i snažno kritičkih ocena. Jasno je koje političke grupacije imaju taj posebno i prenaglašeno kritički ton o Srbiji. Godinama od istih poslanika možemo da čujemo gotovo iste formulacije zamerki i kritika, nezavisno od realnih promena i koraka koje Srbija objektivno preduzima u određenim oblastima“, navela je Joksimović, a prenose mediji.

S druge strane Marinika Tepić, potpredsednica opozicione SSP i nekadašnja predsednica skupštinsog Odbora za evropske integracije, komentarišući reakciju vlasti za naš list kaže da se jasno vidi bes.

– Vučićevo radikalsko režanje na evroposlanike koji su glasali za ovu rezoluciju jasno vam pokazuje sav bes zbog veoma negativnih ocena u prvom redu zbog kriminala i korupcije, prevelikog uticaja Kine i Rusije, skrivanja dosijea službi bezbednosti još od nekadašnje Udbe, a naročito poimence navedenih afera, zadržanih u tekstu uz sve napore SNS da se bar Jovanjica skine iz Rezolucije. Izvređao ih je da su glasali za laži, da su se izgubili u vremenu i prostoru, opet relativizovao aferu Telekom, a onda javno najavio da će povesti „veliku evropsku akciju“ protiv „krađe imovine Jevreja u Sloveniji“, za koju je optužio poslanicu EP Tanju Fajon. U svom maniru, kada im se kaže radite loše, vršite pritisak na sudove, ne postupate kada treba, korupcija na svakom koraku, gazite medije… oni odgovaraju sa „E, sad ćemo pričati da ste lopovi“. Dakle nemoć – zaključuje Tepić. Kako dodaje, rezolucija je objektivna, sveobuhvatna i bez okolišanja, što je odličan znak.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku za Danas kaže da je rezolucija politička jer su evroposlanici političari.

– Ne treba ni potcenjivati ni precenjivati značaj ove rezolucije, koja nije obavezujuća, već raditi na unapređivanju saradnje sa EP i na sprovođenju reformi koje su potrebne da bi se ubrzao evropski put Srbije. Ekološki problemi, koji se navode u rezoluciji, postoje i u drugim delovima Srbije u kojima nema kineskih investicija, ali se oni ne pominju. Mislim na Rio Tinto u zapadnoj Srbiji i još neke kompanije sa Zapada – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari