Vujo Ilićfoto FoNet Milica Vučković

Masovnost protesta iznenadila je i vlast i opoziciju, kaže u intervjuu za DW politikolog Vujo Ilić. On misli da vlasti neće ispuniti zahteve, a da je opoziciji teško da zaustavi osipanje protesta u jednom trenutku.

„Tragedije u Beogradu i Mladenovcu su jako uznemirile srpsko društvo i produbile postojeće linije podela. Masovna mobilizacija na protestima je neočekivana posledica, ona nije bila očigledna unapred. Stanje je nepredvidivo i nestabilno, i krije pretnju po vlast i šansu za opoziciju“, navodi Ilić.

Prema njegovim rečima, vladajućoj stranci najviše odgovara kontrolisano okruženje, a ovi događaji se mogu uporediti sa koronom i ratom u Ukrajini – bili su nepredvidivi, a menjaju situaciju. Tu opozicija, kako on tvrdi, pokušava da raširi pukotinu za svoje političko delovanje.

Ilić objašnjava da masovne pucnjave nisu imale političku dimenziju, ali su je dobile već prvog dana kada je bivši ministar prosvete optužio „zapadne vrednosti“ za to što se desilo. Tu je počelo davanje političke dimenzije koje pokazuje stepen naše polarizacije, kaže Ilić.

„Činjenica da ni predsednik, ni premijerka, ni gradonačelnik nisu otišli do škole gde je počinjeno masovno ubistvo, u nekoj drugoj zemlji bi zvučala potpuno neverovatno, ali u Srbiji zvuči kao vrlo racionalna odluka. Jer, da su otišli, suočili bi se s gnevom, emotivnim i pogođenim ljudima, i to bi pokazalo otuđenost tih političara od ljudi. To sebi nisu mogli da dozvole“, ističe sagovornik Dojče velea.

Celo društvo, prema Ilićevim rečima, traži odgovore zašto se desilo to što se desilo.

„Svi su odmah počeli da daju odgovore, promovišući svoje agende od prvog dana. To su radile i vlast i opozicija. Od prvog ili drugog dana je opozicija počela da politički artikuliše nezadovoljstvo, te nalazila političku i moralnu odgovornost vlasti. Veza vlasti s tragedijama nije očigledna, mislim da je to trebalo utvrditi i argumentovati. Na isti način, vlast je tvrdila da je uradila sve što treba, odbacivala svaku odgovornost. Tako je počela borba oko toga ko pokušava da izvuče politički profit, a zapravo svi pokušavaju da se pozicioniraju u odnosu na događaj koji je tako duboko potresao društvo“, kaže Ilić.

O mitingu SNS-a koji će se održati 26. maja, Ilić smatra da je veoma važan vladajućoj partiji, jer mitinzi predstavljaju potencijal pred izbore.

„Vučiću bi svakako mnogo ljudi došlo na svaki događaj. On ima popularnost, za mnoge ima harizmu. Ali, logika vladajuće stranke je da se prednost na izborima pokaže i na ulici, otuda kontramiting. Jer, ako se na ulicama ne vidi ta podrška, mnogima u stranci bi to delovalo kao neka vrsta oseke, pa bi počeli da iskaču iz broda“, ističe on.

Ceo intervju možete pročitati na sajtu DW


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari