Vujović: Dora Bakojani je samo pratila Vučićeve poteze 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

Bivši diplomata Nebojša Vujović izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da pred svojim biračkim telom skine sopstvenu odgovornost za prijem Kosova u Savet Evrope (SE).

Vujović je agenciji Beta kazao da Vučić „vikom i grdnjom“ pokušava da krivicu svali na grčku političarku Doru Bakojani „što je providan trik, jer je ona kao izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope samo pratila Vučićeve poteze“.

„Aleksandar Vučić je danas na proširenoj sednici tehničke vlade Srbije objavio da će biti formirana specijalna radna grupa koja će raditi protiv prijema Kosova u SE. On se ovim obraća svom biračkom telu i pokušava da skine odgovornost sa sebe jer je prihvatio Briselske sporazume iz 2013. i 2023. godine kao i mapu puta iz Ohridskog sporazuma čiji član 4. nedvosmisleno kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama“, rekao je Vujović.

Ukoliko Vučić hoće „da baci kamen na krivca za nezavisnost Kosova“, dodao je, „treba da ga baci na sebe, a ne na Doru Bakojani“.

„Bakojani u praksi prati Vučićevu politiku. Nisu ni Grčka ni ona Kosovu dali državno pravne atribute nezavisne države, već Vučić. Nije s time jednostavno živeti. Selidba s Andrićevog venca jeste jedini put za sprečavanja daljeg unižavanja Srbije“, ocenio je bivši diplomata.

On smatra da je Vučić spreman sve da preda samo da bi opstao na vlasti i da mu Zapad ponovo progleda kroz prste zbog krađe izbora.

„Vučić je Zapadu stavio na sto kopanje litijuma, srpske vojnike u NATO operacijama na neuralgičnim tačkama i disciplinovanje (Milorad) Dodika. Kosovo mu više niko ne traži, jer ni on kao vešt trgovac ne može jednu stvar dva puta da proda“, naglasio je Vujović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio je Vladi Srbije da formira tim koji će voditi kampanju protiv članstva Kosova u Savetu Evropu, jer se u maju očekuje odlučujuća odluka o tome.

„Uprkos snažnim podržavaocima prištinske nezavisnosti, mislim i dalje da imamo malu šansu i zato tražim da se borite snažnije nego ikada. Ne želim da budem neprijatan pred kamerana, samo vas molim da se posvetite tome“, rekao je Vučić na posebnoj sednici Vlade Srbije.

On je dodao da je za Srbiju to od presudnog značaja.

„Moguće je da i neke zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova ne budu pozitivne o pitanju članstva Kosova u Savet Evrope“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari