Vujović: Tri američka senatora navodno upozorila Vučića da situacija na severu Kosova ozbiljno eskalira 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Tri američka senatora navodno su danas upozorili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da situacija na severu Kosova ozbiljno eskalira i da vodi „gubljenju konaca“, izjavio je Nebojša Vujović, pisac političkog dela Kumanovskog sporazuma, Rezolucije SB UN 1244, političkog dela Dejtonskog sporazuma i bivši šef Misije SRJ u SAD.

„Srpska lista, kao filijala SNS, gubi kontrolu nad Srbima na Kosovu i ubrzo može biti bez kredibiliteta. Ako se izbori na severu za gradonačelnike ne održe brzo, umnožiće se opcije koje će definitivno izgristi Srpsku listu“, rekao je KoSSevu ovaj bivši visoki diplomata.

Prema njegovim rečima, otpor Vučiću i SNS se iz Beograda preliva na sever Kosova.

„To je proces koji je nezaustavljiv. Kurti nije sam u zahtevu da se srpskim kriminalnim grupama stavi so na rep, tu je i Nemačka“, kazao je Vujović, pozivajući se na svoja saznanja.

Što se tiče američke strane, Vujović otkriva da su spomenuti senatori sada u „sadejstvu“ sa administracijom SAD i da se navodno umnožavaju pritisci da se Vučić vrati primeni Ohridskog sporazuma.

„SAD shvataju da Vučić ima ozbiljne unutrašnje probleme, a da su Kurtiju ruke slobodne i da izrasta u ozbiljnijeg igrača od svoje opozicije, a da će ‘kazne’ SAD biti simbolične i striktno kontrolisane da ne povrede partnera“, naglasio je.

U prilog tome, Vujović podseća na nedavnu intervenciju američkog izaslanika Gabrijela Eskobara, koji je „oštro i direktno ispravio izjavu ambasadora Kristofera Hila da Kurti ne deluje kao američki partner, rekavši – Kurti je partner, težak, ali partner“.

„Vučić će vrlo teško izaći iz vlastite klopke“, tvrdi Vujović, a na pitanje šta je klopka, nabrojao je: povlačenje Srba iz policije i institucija, Savet Evrope, legalni, ali ne i legitimni izbori i „takozvano podizanje borbene gotovosti“.

Posle današnjeg hapšenja Srbina u Kosovskoj Mitrovici, ukupljeni građani su se verbalno sukobili sa čelnicima Srpske liste, a došlo je i do fizičkih nasrtaja. Bile su vidljive tenzije, a osobe sa maskama su nasrtala na medije i na druga lica koja su snimala, a nasrnuli su i na novinarku KoSSeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari