Vuk Jeremićfoto FoNet Božana Pavlica

„Ako Vuk Jeremić uđe u kombinacije sa Vučićem brzo će biti istrošen, osramoćen i trajno bačen na politički otpad. Ovako, ipak ima šansu da se na realnim osnovama revitalizuje“, kaže za Danas analitičar Dragomir Anđelković o pomoći koju je Jeremić, nekadašnji lider Narodne stranke, ponudio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a on je prihvatio.

Vučić se u nedelju tokom obraćanja novinarima, zahvalio Jeremiću na ponuđenoj pomoći oko pokušaja sprečavanja usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN, iako će, kao je rekao, Vuk Jeremić od toga imati politički kapital.

„Vučić brani ono što i nije pod glavnim udarom, da bi lakše dao ono što jeste. U takvim okolnostima kada perfidno radi protiv države, teško je nekome sa strane, van vlasti, da joj pomogne tako što sarađuje sa njim. Otuda, deluje mi iluzorno ono što Jeremić nudi“, pojašnjava Anđelković, komentarišući ove Vučićeve reči.

Dodaje da je Jeremić iskusan političar tako da ne može da ne vidi „šta Vučić radi“, kao i da se dugo dosledno borio protiv vlasti.

Anđelković kaže da sada kad je Jeremić doživeo „politički brodolom“, traži novo „mesto pod suncem“, te da postoji rizik da je spreman da pređe preko načela i sarađuje sa režimom na vlasti. On dodaje da se nada da nije tako, i zbog samog Jeremića, i zbog Srbije.

Sagovornik Danasa pozdravlja, prema njegovim rečima, spremnost političara da se uzdignu iznad partijske pripadnosti u cilju zaštite državnih interesa, ali podvlači da je kod nas problem u tome što “ državu najviše ugrožava onaj ko je na njenom čelu“.

„On (predsednik Vučić) radi kupovine podrške Vašingtona i nekih drugih zapadnih sila, koje rade protiv naših nacionalnih interesa, predaje Kosovo i daje niz drugih ustupaka. Tako plaća ceh za tolerisanje svoje autoritarno-kartel vladavine“, kaže on.

Anđelković dodaje da Vučić u koordinaciji sa pomenutim stranim faktorima pravi „patriotsko pozorište“, u kome glumi odbranu srpskih pozicija, ali da se to sve radi u cilju preusmeravanja pažnje javnosti na ono što u tom trenutku nije u prvom planu iz „paketa dogovorenih ustupaka“.

Podsetimo, Vuk Jeremić, koji je od 2012. do 2013. predsedavao Generalnom skupštinom UN, je, nakon što se povukao s mesta predsednika NS i s političke scene Srbije posle izbora 17. decembra, na iznenađenje mnogih ponudio svoju pomoć vlastima u Beogradu.

Vučić je pomoć prihvatio i u nedelju saopštio i kako će ona izgledati. Naime, Vučić je preko Jeremića uputio pismo sadašnjem predsedavajućem GS UN.

Bivša ambasadorka Branka Latinović, je u jutarnjem programu na televiziji Nova.S postavila pitanje kako se baš Vuk Jeremić pojavio na toj funkciji emisara, te da kadrovsko rešenje vlasti za mandat ministra spoljnih poslova u novm sazivu vlade može biti baš Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari