Zašto nema stranke Vuka Jeremića među potpisnicima zahteva za prevremene izbore i veće zastupljenosti opozicije na RTS? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Narodna stranka nije potpisala i stala iza zahteva organizatora protesta Srbija protiv nasilja – za raspisivanje vanrednih parlametarnih i beogradskih izbora (u ponedeljak, 11. septembra), kao i iza zahteva upućenih RTS o većoj zastupljenosti opozicije na Javnom servisu (12. septembra).

Nakon raskola u stranci Vuka Jeremića, odnosno izlaska Miroslava Aleksića, njegovog potpredsednika i formiranja Narodnog pokreta Srbije, Narodna stranka ni formalno više ne pripada taboru takozvane proevropske opozicije.

Kako je i najavljeno, posao pravljenja koalicije sa nacionalističkim i strankama desnice, koje su, takođe, izbegavale da budu prepoznati kao organizatori demonstracija protiv režima Aleksandra Vučića, pod okriljem – Srbija protiv nasilja – uveliko je u toku.

Naime, dok su u utorak, 12. septembra, na pisarnici RTS-a poslanici Demokratske stranke, Ekološkog ustanka, Zajedno, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Novog lica Srbije i poslaničke grupe Pravac Evropa predavali zahteve za veću zastupljenost na Javnom servisu, lider Narodne stranke, Vuk Jeremić, “pohvalio” se učešćem na tribini sa predstavnicima ekstremno desnog društvenog spektra.

On je na Tviteru objavio sledeće: “Sjajna diskusija vrhunskih srpskih intelektualaca – Miloša Kovića, Branimira Nešića, Ratka Ristića, Mila Lompara – na temu “Srpsko nacionalno pitanje u 21. veku” u okviru 16. Letnjih duhovnih večeri u Čačku. Hvala prijateljima iz Dveri na pozivu i izuzetnom gostoprimstvu”.

Takođe, veče pre nego što je Srbija protiv nasilja predavala zahtev RTS-u, Vladimir Gajić, funkcioner Narodne stranke objavio je na istoj društvenoj mreži objavu sledeće sadržine:

”Kaže Miki Aleksić da treba da se dokaže kako bi valjda zaslužila da bude deo koalicije “ Srbija protiv nasilja”. Pa nama baš to ne pada napamet. Zato ste i otišli. Zato i valjda ovaj zahtev Vučiću da parlamentarni i gradski izbori za Beograd budu istovremeno. Godinama opozicija traži razdvajanje izbora jer Vučić pravi ključnu prednost na istovremenim izborima na kojima se glasa samo za njega ili samo protiv njega. To je poluga njegove izborne arhitekture. I sad “ prava” opozicija baš to zahteva?! To je promocija sporazuma “ Vučić-Đilas” iz aprila 2022.godine. Ništa drugo. Narodna stranka je predložila da se ostane kod postavljenih zahteva , da se ne odustaje pod nerealnim obećanjem da će opozicija da ispuni zahteve građana čim pobedi i da se pozovu na proteste sve ostale parlamentarne i vanparlamentarne stranke. To je odbijeno. Odbijeno je jer su ciljevi nešto drugo, odnosno kako je rečeno u jednom papiru “ da kapitalizujemo narodne proteste” na vanrednim izborima“.

Kako za Danas kaže Stefan Jovanović, šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije,ta partija je obavestila kolege iz organizacije protesta da bi o takvim zahtevima (izbori I RTS) pre svega trebalo da se izjasni Predsedništvo NS.

– Smatram da raspisivanje izbora nije bilo među tim zahtevima i zato ne bi bilo pošteno prema građanima da se protesti iskoriste kao odskočna daska za predizbornu kampanju, jer to nismo obećali narodu. Nadam se da se slažemo sa ostalim kolegama iz opozicije da je cilj našeg zajedničkog delovanja promena vlasti, a ne tek da dobijemo kojeg poslanika više i da se novonastale stranke što pre domognu finansiranja iz budžeta – kaže Jovanović.

Opravdani narodni bunt ne sme biti proćerdan zarad uskostranačkih interesa, dodaje i ističe da se boji da je ta opasnost sasvim realna.

– Smatram, takođe, da vanredni parlamentarni izbori i vanredni lokalni izbori u Beogradu ne smeju biti održani istog dana, a to nije bilo jasno iz ovog zahteva – zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari