Vuk Jeremić sa Guterešom u Maroku: Cilj je da Srbija opet bude poštovana 1foto: Tviter

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, pohvalio se na Tviteru susretom sa Antonijem Guterešom, generalnim sekretarom UN, u Maroku i u niz tvitova naveo da je cilj da Srbija opet bude poštovana kao u vreme kada je on bio u trci za funkciju u UN, a Gutereš pobedio.

Evo šta je Jeremić napisao u nizu objava:

Pre nekoliko godina, imao sam čast da predstavljam Srbiju na izboru za Generalnog sekretara UN.
Nakon šest krugova glasanja u Savetu bezbednosti UN, uspeo sam da stignem do finala, zajedno sa bivšim premijerom Portugala, Antoniom Guterešem.

On je bio najstariji, a ja najmlađi kandidat koji su se ikada našli u završnom krugu izbora za najprestižniju funkciju u međunarodnim odnosima.

Želja mi je bila da sa te pozicije pomognem da se naša zemlja izbori sa brojnim diplomatskim iskušenjima da privučemo pažnju vrhunskih i odgovornih investitora, da se otvore vrata svetskih organizacija za naše talentovane ljude i da se dobar glas o Srbiji pronese širom planete.

Nekoliko godina pre toga, zahvaljujući predsedavanju Srbije Generalnom skupštinom u krcatoj sali UN se izvodio Marš na Drinu, raspravljano je o pravednosti Haškog tribunala, svetu su se obraćali Srpski patrijarh i Novak Đoković… Ova kandidatura je bila prilika da se učini još mnogo više.

Međutim, Gutereš je u finalu odneo zasluženu pobedu, i postao deveti po redu Generalni sekretar UN. Imajući u vidu aktuelne svetske izazove, to nije nimalo lak posao.

Danas smo o tome razgovorali na samitu Alijanse civilizacija u Maroku, kojem smo obojica prisustvovali na poziv našeg zajedničkog prijatelja, bivšeg španskog šefa diplomatije Migela Anhela Moratinosa.

Ali nije lako ni boriti se u Srbiji protiv režima ogrezlog u kriminal i korupciju, koji nas gazi, pljačka, ponižava i oduzima nadu za budućnost već punih deset godina.

Prvi i najvažniji cilj je da se izborimo za to da Srbija opet bude slobodna, a onda ćemo poraditi i na tome da ponovo budemo istinski poštovani u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari