Vuk Jeremić se možda vraća u srpsku politiku 1Vuk Jeremić Foto: FoNet/Bozidar Petrovic

U Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji predvodi Vuk Jeremić, nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa šta će Jeremić raditi nakon što je upravo završena „trka“ za novog generalnog sekretara UN, u kojoj je Jeremić kao kandidat Srbije zauzeo visoko drugo mesto, iza Portugalca Antonija Gutereša.

Direktor Centra za održivi razvoj Nikola Jovanović je juče gostujući na TV Pink na pitanje da li je tačna informacija da je Jeremić odbio ponudu uoči šestog kruga glasanja da bude zamenik Guterešu odgovorio da tu informaciju „ne mogu niti da demantujem, niti da potvrdim“. Podsetimo, Danas je prvi objavio da je kandidatu Srbije nuđena takva pozicija.

Mada se Jeremićevi saradnici ne izjašnjavaju u vezi sa budućim aktivnostima bivšeg šefa srpske diplomatije, na osnovu njegovih aktivnosti iz prethodnog perioda može se zaključiti da postoje tri opcije za koje on može da se odluči. Prema prvom scenariju, Jeremić bi mogao da ostane na nekoj poziciji na međunarodnoj sceni, imajući u vidu da nije demantovao da mu je ponuđeno da bude Guterešev zamenik.

Drugi scenario podrazumevao bi njegov povratak u srpsku politiku. Podsetimo, Jeremić na domaćoj političkoj sceni nije bio prisutan u protekle četiri godine, otkako je izbačen iz Demokratske stranke i nije davao nikakve političke izjave, odnosno u Srbiji je bio prisutan samo kada je o aktivnostima CIRSD-a reč. Eventualni povratak u „političke vode“ Srbije mogao bi da znači i njegovu kandidaturu na narednim predsedničkim izborima, budući da nedavno sprovedena istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi imao visok rejting u javnosti.

Najzad, ne treba isključiti ni mogućnost da će se Jeremić posvetiti samo radu u CIRSD-u ili će početi da se bavi nečim čime se još nije bavio, budući da je kampanjom za generalnog sekretara UN, prema ocenama svetskih diplomata, „otvorio mnoga vrata – od Kine do Amerike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari