Vuk Jeremić u nedelju objavljuje kandidaturu 1Foto: Filip Singer/EPA

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić govoriće u nedelju na skupu u beogradskom „Mikseru“, što pojedini izvori Danasa tumače kao početak njegove kampanje za predstojeće predsedničke izbore.

U Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, čiji je Jeremić predsednik, nisu želeli za naš list ni da potvrde ni da demantuju tvrdnje da će on tom prilikom objaviti svoju kandidaturu. Kako Danas nezvanično saznaje iz izvora bliskih Jeremićevom timu, Vuk Jeremić će se tokom vikenda susresti sa građanima Beograda, a planira da u naredne dve sedmice poseti gradove širom Srbije i prva „stanica“ na tom putu biće Šabac.

„Jeremić će razgovarati sa građanima o njihovim problemima i biće spreman da čuje njihove sugestije“, kažu našu izvori, koji nisu želeli da komentarišu da li postoji mogućnost da on tokom obilaska Srbije objavi kandidaturu za predsednika.

Podsetimo, Jeremić je prošlog meseca odgovarajući na pitanje TV N1 kada bi mogao da donese odluku o kandidaturi naveo: „Kad budem sagledao mogućnosti da ponudim rešenja za probleme građana“. Postoje i spekulacije da Jeremić neće objavljivati svoju kandidaturu za predsedničke izbore dok ne bude poznato ko će biti kandidat Srpske napredne stranke, odnosno do Sretenja, 15. februara, što njegovi saradnici ne komentarišu.

„Jasno je da je Jeremiću važno koje poteze će Vučić da povuče, ali sigurno neće na njegovu odluku čekati beskonačno. Verovatnije je da će u narednih nekoliko dana uslediti njegova kandidatura, a odmah iza kandidature, kada bude obelodanjen i Jeremićev program, sinhronizovano će krenuti da pristižu podrške stranaka i pojedinaca. Među onima koji će sasvim sigurno podržati Jeremićevu kandidaturu je Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović, Đorđe Vukadinović, samostalni poslanici, Janko Veselinović i njegov Pokret za preokret, kao i sve one stranke, sindikati i pokreti koji će činiti Veliku narodnu koaliciju, a čije je formiranje nedavno otpočelo“, kaže izvor Danasa, koji je želeo da ostane anoniman. Tim Vuka Jeremića već je obezbedio podršku Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca i lidera Zajedno za Srbiju (stranke čiji je osnivač bivši funkcioner DS Dušan Petrović), kao i Miroslava Aleksića iz Trstenika, predsednika Narodnog pokreta Srbije, ali i drugih lokalnih lidera koji su u svojim sredinama postigli dobre rezultate na prethodnim izborima, i koji pripadaju novoj generaciji političara.

„Narodni pokret Srbije doneo je odluku da podržimo Jeremićevu kandidaturu, jer smatramo da je on najbolji kandidat koji u ovom trenutku ima kapacitet da pobedi kandidata vlasti“, kaže Aleksić za Danas. Na pitanje da li je tačno da će Jeremić u nedelju iz „Miksera“ krenuti sa predsedničkom kampanjom, Aleksić odgovora sa „moram da priznam da ste dobro informisani“. Jeremića će sasvim sigurno podržati i bivši gradonačelnici Kragujevca Veroljub Stevanović i Zaječara Boško Ničić, koji za Danas kaže da Koalicija Zajedno za Krajinu i Šumadiju još nije donela konačnu odluku, ali da on lično gaji simpatije prema svemu što je Jeremić radio do sada. „Ako se kandiduje, Jeremić ima ozbiljne šanse da Srbiju vodi ka prosperitetu“, kaže Ničić.

Danasovi sagovornici tvrde da će kandidaturu Jeremića svakako podržati i Dosta je bilo Saše Radulovića, koji ima konkretan zahtev da ukoliko budu bili raspisani i parlamentarni izbori, mora biti postignut sveobuhvatniji dogovor.

„To praktično znači da ukoliko Jeremić bude predsednički kandidat, Radulović će insistirati da on bude kandidat za premijera, ali i da bude utvrđen kandidat za gradonačelnika Beograda“, kaže izvor Danasa, mada su iz DJB ovih dana nagovestili da će sa odlukom o predsedničkom kandidatu sačekati sve dok se Aleksandar Vučić ne izjasni ko je predsednički kandidat vladajuće koalicije.

Više izvora Danasa tvrdi i da je Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića prelomila i da je odlučeno da će podržati Jeremićevu kandidaturu, ali nam je portparol SDS Konstantin Samofalov rekao da takva odluka još nije doneta.

„Posao koji ćemo pokušati da obavimo jeste da u narednim danima dođemo do dogovora građanske demokratske opozicije oko jednog kandidata, bilo da je to Jeremić, Janković ili neko treći. Ako do toga ne dođe, donećemo odgovarajuće odluke i obavestićemo javnost“, kaže Samofalov za Danas.

Socijaldemokratska stranka demantovala je pisаnje dnevnog listа Dаnаs dа je Boris Tаdić obećаo podršku Vuku Jeremiću ili bilo kom drugom kаndidаtu zа predsednikа Republike Srbije.

Sagovornici Danasa tvrde i da se o podršci Jeremiću ovih dana uveliko razgovara i sa Strankom demokratske akcije Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, ali i sa Pokretom Dveri Boška Obradovića, koji je odavno sam istakao kandidaturu za predsednika Srbije.

„I Jeremić i Obradović su poreklom Čačani i na osnovu te čačanske kopče postoji mogućnost dogovora, ali ta podrška još visi u vazduhu“ , kaže Danasov sagovornik. Na pitanje Danasa da li može da opstane tako raznorodna koalicija, sastavljena od levice, desnice i partija centra, naš izvor napominje da tako nešto nije nemoguće ukoliko postoji zajednička ideja koja ih spaja, a to je napredak Srbije.

„Spoljnopolitičko iskustvo Vuka Jeremića je ogromno i veoma dragoceno, ali niko ne zna ni da li će da se kandiduje na predsedničkim izborima, ni šta je njegova politika. Ako je njegova politika evrofanatizam – mi smo dva različita sveta. Ako dolazi na političku poziciju evrorealizma koju zastupaju Dveri – onda je mnogo prirodnije da on podrži mene koji sam na tim evroskeptičnim pozicijama godinama unazad i u tu politiku se razumem bolje od njega“, kaže Obradović za Danas odgovarajući na naše pitanje postoji li bilo kakva šansa da on podrži Jeremića za predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.