Vuk Jeremić za Komsomolskaju pravdu: Beograd bi trebalo da redefiniše svoje odnose sa Briselom 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Vuk Jeremić, nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ izjavio je za moskovski dnevnik „Komsomolskaja pravda“ da je ultimatum postavljen Srbiji, oličen u „francusko-nemačkom“ planu za nezavisnost KiM, najveća strateška opasnost po stabilnost Balkana, koja bi mogla da u budućnosti dovede do novih konflikata u regionu.

Kako se navodi u saopštenju Narodne stranke, „ultimatum kojim Zapad pritiska Srbiju nedvosmisleno podrazumeva defakto priznavanje ’Kosova’ i članstvo te takozvane države u UN.

„Ako bi ’Kosovo’ ušlo u UN, više ne bi bilo međunarodnih pravnih prepreka za ujedinjenje sa Albanijom, što bi značilo stvaranje ’Velike Albanije’ za nekoliko godina. Ta nova država bi sigurno imala dalje teritorijalne pretenzije prema susedima, što bi izazvalo nestabilnost i, sasvim moguće, nove sukobe na Balkanu“, rekao je Jeremić.

U saopštenju NS piše da je „Komsomolskaja pravda“ navela da je Jeremić, posle smrti Henrija Kisindžera, među retkim stručnjacima za međunarodne odnose koji na odgovarajući način procenjuju stvarnost, i podsetila da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN.

„Narodna stranka se zalaže za nedvosmisleno i odlučno odbacivanje ’francusko-nemačkog’ plana uz čvrst stav da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji najugroženija etnička grupa u Evropi zapadno od ukrajinskog fronta i to zbog ekstremističke politike takozvanog premijera „Kosova“ Aljbina Kurtija, koga „NATO ne može da obuzda“.

Jeremić je naveo da EU uslovljava pristupni proces Srbije prihvatanjem „francusko-nemačko“ sporazuma, odnosno defakto priznavanjem „Kosova“, što je potpuno neprihvatljivo.

„Beograd bi zato trebalo da redefiniše svoje odnose sa Briselom i da umesto težnje ka članstvu u EU, koje nije verovatno čak ni kada bismo prihvatili ’francusko-nemački’ plan, teži ka saradnji u Evropskom ekonomskom prostoru“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je dobro što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali da bi takav pristup umesto diplomatske taktike trebalo da postane deo sveobuhvatne strategije i ključni deo zvanične spoljne politike Srbije.

„Uveren sam da bi Beograd trebalo da zvanično zauzme principijelnu poziciju da ne uvodi jednostrano sankcije bilo kojoj državi, osim sankcija koje je usvojio Savet bezbednosti UN. Srbija bi u 21. veku trebalo da bude politički neutralna i da ne učestvuje u sukobima velikih sila“, rekao je Jeremić.

Upitan da li je „međunarodno pravo danas živo“, Jeremić je odgovorio da se za Srbiju fatalno kršenje međunarodnog prava dogodilo 1999. godine tokom 78 dana NATO bombardovanja bez dozvole Saveta bezbednosti UN, što je izazvalo dalja kršenja međunarodnog prava, pa su privremene vlasti „Kosova“ 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost.

Jeremić je naveo da je očigledno da Ukrajina ne može da pobedi u ratu, uprkos velikoj pomoći sa Zapada.

„Imajući, međutim, u vidu trenutnu političku postavku na Zapadu, teško je zamisliti da će na Ukrajinu biti izvršen pritisak da krene u mirovne pregovore. Pošto Amerika, ključni igrač na Zapadu, ulazi u izbornu godinu, bojim se da će pritisak na Ukrajinu da učini neizbežno izostati i tokom 2024. godine“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari