Vukadinović: Nikolić i Vučić neće rizikovati otvoreni sukob 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Bilo bi bolje da je opozicija uspela da se dogovori oko jednog zajedničkog kandidata. Ne kažem da će više opozicionih kandidata zbuniti glasače, ali svakako neće doprineti ni neophodnoj mobilizaciji svih raspoloživih snaga protiv kandidata režima.

–  Ovako se šalje indirektna poruka ili da režim „ipak nije baš toliko loš“, pa nije neophodna opšta mobilizacija protiv njega – ili da smo nesposobni i nekompetentni da se dogovorimo i ujedinimo. Doduše, postoji i teorija da će se ovako zahvatiti širi spektar i izvesti više ljudi na birališta. Ali, ja u to ne verujem. Uvek jači efekat izaziva poruka snage i jedinstva nego podele i nesloge – kaže u razgovoru za Danas Đorđe Vukadinović, direktor Nove srpske političke misli, odgovarajući na naše pitanje da li će kandidature Vuka Jeremića i Saše Jankovića uticati na rasipanje glasova i možda doprineti „sluđivanju birača“.

*Mogu li rane najave kandidature Jankovića i Jeremića da olakšaju posao vlastima?

Lično sam bio zastupnik stava da bi sa otvorenim kandidaturama trebalo pričekati (što ne znači i ne pripremati se logistički za izbore), sve dok se vlast, to jest Vučić, ne izjasni i izađe sa svojim kandidatom. Ali presudili su verovatno neki tehnički i pragmatički razlozi, odnosno procena timova da će se posle objave lakše prikupiti sredstva i ljudi. S druge strane, kandidati su ionako već bili izloženi prljavoj medijskoj kampanji, tako da i sa te strane ne bi bilo previše koristi od odlaganja kandidature.

*Ko od ove dvojice kandidata ima veće šanse na predsedničkim izborim, šta kažu vaša istraživanja?

– Nesumnjivo Jeremić. To kažu doslovno sva dosadašnja istraživanja, javna i nejavna. Čak i nakon višemesečne negativne kampanje kojoj je bio izložen, on je još uvek najbolje ocenjeni predstavnik demokratske opozicije, jedini ima dvocifren rejting i jedini koji može da se nada ulasku u drugi krug. Janković je poslednjih mesec dana, nakon objave kandidature, ostvario određeni uspon, ali, kako trenutno stoje stvari, teško da može da računa na više 6 do 9 odsto podrške. A rejting svih ostalih opozicionih lidera je znatno niži.

*Šta je osnovni razlog zbog koga opozicija nije uspela da se dogovori oko jednog kandidata ?

– Mislim da za to ima i ličnih i političkih razloga. S jedne strane, činjenica je da oni oličavaju dva donekle različita segmenta biračkog tela – jedan više liberalno-građanski, a drugi nacionalno-demokratski. Ali, takođe, stoji i to da su te razlike gotovo beznačajne u situaciji kada pred sobom imamo preteću senku autoritarnog poretka, individualne bahatosti i maligne samovolje. Iz tog razloga, smatram da je potrebno uložiti još jedan napor oko zajedničkog kandidata i nekog „paket aranžmana“ za predsedničke i parlamentarne izbore. Ni Koštunica 2000. za kandidata nije izabran lako ni bez otpora, a o zajedničkoj listi da i ne govorimo.

*Može li Tomislav Nikolić da obezbedi jedinstvo stranaka vlasti i da ostvari pobedu?

– Interesantno je da Nikolić, uprkos svemu, zapravo stoji bolje nego što mu kazuju prorežimske ankete i verovatno bi mogao da pobedi, ukoliko bi imao stvarnu i iskrenu podršku Vučića, Dačića i ostalih iz koalicije. Ali on tu podršku očigledno nema i sve vreme se vodi igra i bitka oko toga – kako da ga eliminišu, a da ga ne okrenu protiv sebe.

*Da li je verovatnije da će se Vučić ipak odlučiti da on bude taj pobednički kandidat vlasti?

– U prirodi je autoritarnih poredaka da se moć seli sa funkcije na funkciju zajedno sa njenim nosiocem. Imali smo to već sa Miloševićem, a u izvesnoj meri i kod Tadića. Uostalom, nemojte zaboraviti da je Vučić bio najmoćniji čovek u zemlji i dok je bio na funkciji tek „prvog potpredsednika vlade“. Doduše, s obzirom da Vučić odlučuje doslovno o svemu, to bi u slučaju prelaska na mesto predsednika proizvelo dosta tehničkih i funkcionalnih problema u funkcionisanju sistema, ali koga briga za tu „sitnicu“.

*Može li eventualna Vučićeva kandidatura da dovede do podele Srpske napredne stranke ?

– Teoretski može. Ali da sam na mestu opozicije, ne bih previše računao sa tom mogućnošću. Ne zato što se vole, ili što Nikolić ne bi mogao da nanese štetu (naprotiv), već zato što su obojica svesni da je ulog suviše veliki i obojica dovoljno promućurni da bi rizikovali sa otvorenim sukobom.

*Koliko izlazak SPS na jednoj listi može da oslabi tu stranku?

– SPS je u prilično nezgodnom položaju. Pogotovo ukoliko budu raspisani i parlamentarni izbori. Bilo bi vrlo nezgodno i riskantno da nemaju kandidata za predsednika, a da imaju svoju posebnu listu za skupštinu. S druge strane, ukoliko bi na parlamentarne izbore išli na zajedničkoj listi sa SNS-om, to bi bio uvod u topljenje i postepeni nestanak kao samostalnog faktora sa političke scene. Tu kvadraturu kruga Dačić će morati da rešava u narednim sedmicama i verovatno će pokušati da od Vučića izdejstvuje neku krupnu političku koncesiju u zamenu za odustajanje od sopstvene predsedničke kandidature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari