Vukadinović: SNS nešto slabiji u Beogradu, ali nerealno očekivati dramatično propadanje 1foto FoNet Milica Vučković

Čemu bi beogradski izbori služili, kome odgovaraju, da li bi se na njima mogla videti slaba tačka vlasti ili slaba tačka opozicije – odgovore na neke od ovih pitanja daje novo istraživanje o kome je u emisiji „Među nama“ govorio politički analitičar i glavni urednik Nove sprske političke misli Đorđe Vukadinović.

U istraživanju je učestvovalo 900 ljudi iz srpske prestonice, a Vukadinović kaže da se nakon neslavnih aprilskih izbora niko nije bavio Beogradom i da je to bio cilj ovog istraživanja.

„Naš zaključak je, skoro definitivan, da se izgubila razlika između Beograda i Srbije u nekom demografskom i vrednosnom smislu. Postojale su tri države u državi, Beograd, Vojvodina i centralna Srbija – oni su drugačije reagovali i glasali, ne samo politički i stranački, već i po pitanjima o EU i Kosovu“, navodi Vukadinović.

Vukadinović: SNS nešto slabiji u Beogradu, ali nerealno očekivati dramatično propadanje 2
 (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

On kaže i da je interesantno to da je tek neka razlika u rezultatima kada je u pitanju glasanje u Beogradu i Srbiji u celini.

„U odnosu na dve nedelje ranije Beograd ima 3 posto, odnosno 50 odsto je protiv EU, dok je 34 za EU. Prvi put smo dotakli da je 50 posto protiv EU u Beogradu. U te dve nedelje se desio 20. januar, Jovanjdan, desila se poseta čuvene petorke i francusko-nemački predlog i možda je to pojačalo već postojeći talas evroskepticizma“, objašnjava Vukadinović.

Politički analitičar navodi i da je „vlast u jednoj tendenciji blagog opadanja“.

„Ako ozbiljno shvatimo to, nerealno je očekivati kataklizmu, možda je bude, na primer priznanje nezavisnosti Kosova, neka afera u vlasti. Mislim da je nerealno očekivati dramatično propadanje i svađu, vlast se može samo kruniti“, kaže Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari