Vukašin Obradović "dragim prijateljima Albancima": Vaša je obaveza da pozovete na razum dok ne bude kasno za Srbe i za kosovsko društvo 1Foto: Printscreen/N1

Novinar Vukašin Obradović obratio se albanskoj intelektualnoj javnosti sa molbom da se usprotive etničkim motivisanim napadima, a povodom ranjavanja dečaka i mladića srpske nacionalnosti na Badnji dan u Štrpcu, za koji je osumnjičenih pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga.

Pozvao ih je da se prisete primera iz prošlosti, od „mrklog mraka“ Srbije devedesetih, do zločina nad srpskim stanovništvom nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo ’99.

Kao svetao primer istakao je ono kako je u tom periodu govorio Veton Suroi (Surroi).

– Vaša je obaveza, dragi moji prijatelji Albanci, da nešto slično, poput Vetona, učinite danas, dok ne bude kasno i za nas Srbe, ali pre svega za kosovsko društvo, ne bi li sprečili da potone u onaj isti mrkli mrak koji je prekrio Srbiju devedesetih, napisao je Obradović.

On je u svojoj objavi označio poznate albanske intelektualce, poslovne ljude i političare: Iljira Dedu (Ilir Deda), Iljira Bećiraja (Ilir Beqiraj), Beljgzima Kamberija, Šaipa (Shaip) Kamberija, Skendera Saćipija (Saqipi), Biljala Maljićija (Bilall Maliqi) Agona Maljicija (Maliqi), Fehmija Maljićija (Maliqi), Skendera Ibišaja (Ibishaj), Abdulaha Ljatifija (Abdullah Ljatifi), Nedžata Beljuljija (Nexhat Beluli).

Pismo je uputio „dragim prijateljima Albancima“ kojima je poručio da „ovaj tragičan događaj kod Štrpca je veoma bolan za porodice dvojice dečaka ali i sve nas koji decenijama živimo tu, jedni sa drugima“.

– Ujedno, to je čini mi se, i poslednja opomena za kosovsko društvo, napomenuo je Obradović.

Podsetio je na reči Vetona Suroija, koji je „našao tada snage da nakon svega što su preživeli Albanci pozove na razum“.

– Ako ste u dilemi šta vam valja činiti, za početak, setite se i pročitajte šta je 1999. godine govorio, na primer, Veton Suroi. On je, podsećam vas, našao tada snage da nakon svega što su preživeli Albanci, pozove na razum i upozori da njegovi sunarodnici na srpske zločine ne mogu i ne smeju odgovoriti na isti način, naveo je Obradović.

Takve su reči neophodne i danas „dok ne bude kasno i za nas Srbe, ali pre svega za kosovsko društvo.

– Vaša je obaveza, dragi moji prijatelji Albanci, da nešto slično, poput Vetona, učinite danas, dok ne bude kasno i za nas Srbe, ali pre svega za kosovsko društvo, ne bi li sprečili da potone u onaj isti mrkli mrak koji je prekrio Srbiju devedesetih. Uveren da ćete učiniti ono što smatrate da je vaša dužnost i obaveza, srdačno vas pozdravljam, zaključio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari