Vulin: Evropa treba da predstavi jasnu migrantsku politiku, da li hoće ili neće migrante 1Foto: EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas, odgovarajući na pitanja austrijskih medija o posledicama migrantske krize i budućim izazovima, da Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu, ali da je „svojom organizovanošću i ozbiljnošću“ uspela da zaštiti svoje građane i njihov način života, ali i da obezbedi pristojne uslove, smeštaj i zdravstvenu zaštitu za migrante koji borave na teritoriji Srbije.

Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Austriji, je nakon sastanka sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Кarnerom, istakao da „od 2015. godine još nismo čuli stav Evrope unije da li hoće ili neće migrante na svojoj teritoriji, te da je krajnje vreme da se Evropa odredi po tom pitanju i predstavi jasnu migrantsku politiku“.

„Od tog odgovora zavisi sve ostalo. Ako hoćete migrante, onda organizujte načine njihovog kretanja, vidite gde treba da dođu, ko treba da ih prihvati i mi kao zemlja koja je van Evropske unije ćemo vam pružiti pomoć i podršku. Ako nećete migrante, onda nam to jasno i kažite i pomozite nam da čuvamo svoje granice“, rekao je Vulin.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Vulin je dodao da Srbija „mora da bude tretirana kao i ostale članice EU kada je u pitanju pristup fondovima za borbu sa posledicama migrantske krize“.

„Imamo iste probleme, zašto bismo ih onda rešavali na drugačiji način. Mislim da bi uloga Fronteksa morala da bude drugačija, baš da bi zaštitila Evropsku uniju, ali i tako što će biti na granicama između zemalja koje nisu članice unije, ali se nalaze na migrantskoj ruti“, istakao je Vulin.

On je naveo da je „izuzetno zadovoljan saradnjom koju srpska policija ima sa mađarskom i austrijskom policijom“.

„Mi čak imamo i zajedničke patrole na mađarsko – srpskoj granici, baš kao što imamo ogromnu pomoć austrijske policije, gde recimo u ovom trenutku imamo pet austrijskih oficira koji se nalaze na srpsko-severnomakedonskoj granici“, kazao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari