Vulinovo Ministarstvo zasad "ne da" broj novoprijavljenih 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tragom navoda opozicionih političara iz Stranke slobode i pravde, članice Ujedinjene Srbije, o masovnom prijavljivanju birača u Beogradu pred aprilske izbore Danas je na i-mejl adresu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 1. februara uputio pitanje “Koliki je broj novoprijavljenih građana na svim opštinama u Beogradu pojedinačno, u proteklih godinu dana?“.

Naveli smo uz obrazloženje i “da je u pitanju informacija od javnog značaja, vezana za izbore 3. aprila“, te da se “iz opozicije mogu čuti navodi da se povećava broj novoprijavljenih u Beogradu, kako bi se tako uticalo na izborne rezultate u korist sadašnje vlasti“, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama o javnog značaja.

Iz MUP-a smo dva dana kasnije dobili odgovor sa dokumentom od 2. februara kojim nas obaveštavaju da sam zahtev mora sadržati – naziv organa vlasti (od kog se informacija potražuje), ime, prezime i adresu tražioca i što precizniji opis informacije koja se traži, te da imamo rok od 15 dana da zahtev dopunimo adresom na koju tražimo kopiju dokumenata sa traženim informacijama.

Nakon tražene dopune, poslate 3. februara, dakle istog kada je odgovor MUP-a stigao, do zaključenja ovog broja – odgovor nismo dobili.

Podsetimo, ne samo mediji nego i svaki građanin ima pravo da od nadležnih po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatraži određenu informaciju, a organ vlasti je dužan na zahtev odgovori u narednih 15 dana. Zahtev možete poslati u formi mejla direktno instituciji od koje se informacija potražuje, ali i u formi popunjenog formulara sa sajta Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnosti.

Zahtev uz gore navedene podatke može da sadrži i druge podatke koji olakšavaju pronalazak informacije. Ne moraju se navesti razlozi za pristup informaciji.

Ako organ vlasti uskrati pristup informaciji, možete da se žalite Povereniku, koji onda u roku od 60 dana donosi rešenje kojim će građaninu da omogući pristup traženoj informaciji. Ako je razlog žalbe ćutanje uprave, i ako je žalba osnovana, Poverenik rešenjem nalaže organu vlasti da u određenom roku postupi po zahtevu za pristup informaciji.

Budući da su rokovi za odgovor mnogo duži, ali i da je Danas dnevni list, što znači da su nam informacije potrebne što pre, ipak smo bili spremni na čekanje podatka.

Međutim, i premijerka Ana Brnabić i ministar policije Aleksandar Vulin oglašavali su se o ovoj istoj temi u medijima, dok su iz Stranke slobode i pravde na društvenim mrežama objavljeni novi detalji o „uvozu birača“.

Vulinovo Ministarstvo zasad "ne da" broj novoprijavljenih 2
foto Printscreen Facebook Stranka slobode i pravde

Prvo je Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, izneo 31. januara tvrdnje na konferenciji za štampu da je u kratkom periodu oko 20 građana prijavilo prebivalište na adresi Cara Nikolaja 72 u Beogradu da bi, kako je rekao, SNS povećala izglede za bolji izborni rezultat i spasila se poraza koji je „neizbežan“. Stefanović je pokazao i fotografiju oronule kuće na toj adresi, i dodao da je investitor u zamenu za dozvolu prijavio nove birače koji će glasati na predstojećim izborima.

Rekao je da su podatke dobili od „svog izvora“ u MUP i da sumnjaju da postoji prijavljivanje i na drugim lokacijama u Beogradu.

Dragan Đilas, predsednik SSP, na društvenim mrežama u petak 4. februara je objavio video snimak koji, tvrde iz SSP, dokazuje “ kako Vučić „uvozi“ sigurne glasove iz Republike Srpske za izbore“. U video snimku koji traje skoro dva minuta, navodi se da “režim Aleksandra Vučića Srbima iz Republike Srpske po ubrzanoj proceduri daje državljanstvo“. Jedini je uslov da glasaju za SNS, navodi se, uz napomenu da se “ljudi dovoze u policijske stanice širom Srbije, a najviše u Beogradu“. Kadrovi su od 28. januara, 31. januara, i 1. februara ove godine.

Na snimku se mogu videti mini busevi prevoznika SAS tours iz Priboja, kao i automobili sa BiH tablicama. SAS tours sudeći po sajtu ove firme, ima u ponudi vanlinijski prevoz.

Vulinovo Ministarstvo zasad "ne da" broj novoprijavljenih 3
foto Printscreen Facebook Stranka slobode i pravde

Lokacija je Novi Beograd. U razgovora sa ljudima koji su bili ispred i u Policijskoj upravi Novi Beograd, aktivisti SSP ustanovili su da ima i stanovnika Bijeljine, Sarajeva… Nije poznato da li je u pitanju Istočno Sarajevo, koji pripada Republici Srpskoj. Takođe, tvrdi se da svaka grupa ima spisak i koordinatora.

Uz snimak Đilas na Fejsbuku piše “Svi naši sunarodnici iz Republike Srpske imaju pravo na državljanstvo Srbije. Svi koji ih ucenjuju odgovaraće. I to ubrzo, jer nas slobodnih, željnih pravde je svakim danom sve više!“.

U nedelju 6. februara Đilas je na Tviter nalogu najavio nove snimke napisavši „večeras na FB i Tviteru novi snimak sa još eksplicitnijim dokazima o tome kako se građani Republike Srpske prijavljuju da glasaju u Beogradu za SNS. Pa se opet iznenadite i kažite da lažemo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari