izborna tišinafoto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Rok za podnošenje lista za beogradske izbore počeo je da teče još 2. novembra, a dosad su predate (i proglašene) svega dve izborne liste – jedna je okupljena oko Srpske napredne stranke, a druga oko Socijalističke partije Srbije.

Istovremeno, za parlamentarne izbore proglašeno je sedam izbornih lista, a među njima su i tri opozicione koalicije koje su najavile učešće i na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda.

Razlog za kašnjenje u predaji lista za beogradske izbore, kako nezvanično saznaje N1, nije proceduralne već taktičke prirode, jer podnosioci izbornih lista na parlamentarnim izborima žele da dobiju isti redni broj i na glasačkom listiću u Beogradu.

Kako nezvanično saznaje N1, sve tri koalicije već imaju prikupljene potpise podrške, ali čekaju da na red dođu mesta koja se podudaraju s njihovom pozicijom na glasačkom listiću za parlamentarne izbore.

Planove im je „pokvarila“ Srpska radikalna stranka, koja je na glasačkom listiću za parlamentarne izbore zauzela treće mesto, dok na beogradskim izborima partija Vojislava Šešelja ne nastupa samostalno već u koaliciji sa naprednjacima. Time je pozicija broj tri ostala nepopunjena, a prvi na „listi čekanja“ je izborni savez Zavetnika i Dveri, koji na izborima u Beogradu „cilja“ mesto broj četiri.

Redni broj pet na beogradskim izborima čeka i koalicija Nada za Srbiju, koju čine Novi DSS i POKS, dok bi mesto broj sedam najviše odgovaralo izbornoj listi „Srbija protiv nasilja“, koja će pod tim brojem nastupati na izborima za novi saziv Skupštine Srbije.

Podsetimo, Republička izborna komisija proglasila je izborne liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, „Ivica Dačić premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga“ Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici, „Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju“, „Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost“ i „Srbija protiv nasilja“.

Gradska izborna komisija proglasila je izborne liste „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“ i „Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda“.

Rok za podnošenje izbornih lista za parlamentarne i beogradske izbore ističe 26. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari