Za dugoročnu stabilnost Sandžaka 1Foto: S. Župljanin

Potpisivanjem Deklaracije o strateškom partnerstvu, Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji je osnivač Rasim LJajić i SDA Sandžaka, otvorile su vrata svom pomirenju.

Ove dve najveće bošnjačke političke opcije okupljaju oko 80 odsto bošnjačkog biračkog tela. Potpise na ovaj dokument stavili su predsednici poartija Sulejman Ugljanin (SDA Sandžaka) i Nihad Hasanović (SDP). Lider SDA Sandžaka je rekao da su na stvaranju ovog dokumenta radili „mesecima unazad“ i ocenio da je „čin izrade i potpisivanja Deklaracije u službi ostvarivanja pozitivne političke situacije u Sandžaku i u Srbiji u celini“.

– Poruka našem zajedničkom biračkom telu je da svoju energiju koncentrišu na stvaranje povoljnog ambijenta za investicije, za razvoj u svim oblastima naših života. Cilj nam je da u svim sandžačkim opštinama stvorimo stabilne skupštinske većine, da stvorimo uslove za dugoročne strateške razvojne projekte, jer opštine bez stabilne skupštinske većine ne mogu strateški da planiraju, naglasio je Ugljanin i dodao da su se potpisivanjem Deklaracije „obavezali da poštujemo izbornu volju građana i da nakon izbora svi zajedno uđemo u skupštine i radimo na zajedničkim ciljevima. Cilj je da građanima bude bolje, da Sandžak postane moderna evropska regija u kojoj je lepo živeti“.

Predsednik SDP Nihad Hasanović je, nakon potpisivanja Deklaracije, rekao da su „predugo trošili vreme i energiju na ono što nas razdvaja. Naše razlike nisu i ne smeju biti kamen spoticanja.

Trinaest tačaka

– Ima puno stvari u kojima se svi mi slažemo, koje su bez sumnje interes svih građana. Smatram da je bila potreba da upravo te stvari stavimo na papir i jasno i nedvosmisleno kažemo – ovo je opšti interes. Ova Deklaracija je jedan ogroman demokratski iskorak. Ovo je šansa za dugoročnu stabilnost u Sandžaku, ocenio je Hasanović i istakao da ovim dokumentom niko nije ugrožen za većinu, niti SDA u Sjenici i Tutinu, niti mi u Novom Pazaru, “Naravno, mi smo spremni da proširimo koalicije i na lokalu, da podelimo teret i odgovornost rada. Na lokalnim odborima ostaje da se dogovore koji je najbolji način za zajedničko delovanje“.

Deklaracija o strateškom partnerstvu između SDA Sandžaka i SDP napisana je u trinaest tačaka. NJen ključni cilj je puna politička i društvena stabilnost u Sandžaku, a to znači i smanjenje tenzija i podela, posebno, među Bošnjacima.Dokumentom je dogovoreno i ekonomsko osnaživanje ovog dela Srbije i razvoj infrastrukture zalaganjem za realizaciju strateških projekata kao što su izgradnja autoputa preko Pešteri, regionalne putne mreže između sandžačkih gradova, osnivanje nekoliko regionalnih i lokalnih institucija. Obavezali su se da će zajedno raditi na obezbeđivanju usaglašavanja „nacionalne strukture u policiji, sudstvu, tužilaštvu i ostalim državnim organima, institucijama i službama sa javnim ovlaštenjima u Sandžaku sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama.

Zadatak im je i obezbeđivanje svih nadležnosti i prava Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), da afirmišu i podrže ideju jedinstvene i autonomne Islamske zajednice čiji velikodostojnici i predstavnici neće učestvovati u političkom životu, političkim kampanjama, niti će se svrstavati uz bilo koju političku stranku, omogući će obostrano učešće u vlasti u sandžačkim opštinama, pravljenjem novih koalicija ili proširivanjem postojećih, što će biti regulisano posebnim sporazumom, koji će biti saglasan ovoj Deklaraciji, uspostvaiće užu sradnju i na nivou republičke vlasti, uključujući personalna i kadrovska rešenja, dogovoriće se o eventualnoj podršci i zauzimanju zajedničkih stavova o zakonima, uredbama, odlukama, deklaracijama, rezolucijama i drugim aktima koje donosi Skupština Srbije, Vlada i drugi državni organi, a kojima se na bilo koji način tretiraju položaj i prava Bošnjaka i Sandžaka. Implementacija ovog dokumenta je u nadležnosti koordinacionog tela, koje je sastavljeno od po tri predstavnika obe partije.

Treće mirenje

SDA Sandžaka je od 2000-2008.godine imala apsolutnu vlast u Novom Pazaru, a sada u Sjenici i Tutinu. Ova partija od 1996.godine neprikosnoveno vlada u opštini Tutin. SDP od 2008.godine predvodi vlast u Novom Pazaru. U prethodnim godinama odnosi između dve najveće bošnjačke partije bili su opterećeni mnogobrojnim nesporazumima i sukobima njihovih pristalica. Od 2000.godine obe partije su imale svoje narodne poslanike, a njihovi lideri Ugljanin i LJajić, od 2008 -2014.godine bili su ministri u Vladi Srbije.

Potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu je, u poslednjih sedam godina, treće pomirenje između SDA i SDP. Prvi put bilo je 2009.godine, kada je u mirenju dvojice lidera posredovao tadašnji ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Dvatoglu. Neki su tada ocenili da je to bilo istorijsko rukovanje Ugljanina i LJajića uz ocenu da je uspostavljanje mira između SDA i SDP proces. Drugi put, ove dve partije su se mirile nakon lokalnih izbora 2012. godine kada su formirali lokalnu vlast u Novom Pazaru. Ta koalicija se raspala posle osam meseci. Koalicija napravljena u februaru 2013.godine i sada je na vlasti u Novom Pazaru (SDP-SNS-SNP).Treće pomirenje, tek, pravi prve korake ka stabilnosti.

Osnivač SDP i predsednik SDPS Rasim LJajić potvrdio je medijima da su SDP i SDA šest meseci razgovarale o tekstu sporazuma jer je to „u interesu političke i ukupne stabilnosti u Sandžaku i interes Srbije“.On je odbacio sve spekulacije da iza potpisivanja dokumenta stoje predstavnici nekih zemalja „već je to inicijativa predsednika opština u Sandžaku“.

Gradski odbor LDP u Novom Pazaru, u saopštenju, ocenio je da je sporazum „iskorak u pravom smeru koji će doprineti demokratizaciji društva“. „Smatramo da je izuzetno značajno da se dve značajne političke opcije u Sandžaku uspostavile sradnju jer je to bitno, ne samo za ovaj grad,već i Sandžak i državu u celini. U narednom periodu svi politički akteri treba da pokažu ozbiljnost i razumeju da razlike koje nas razdvajaju nisu prepreka našem dijalogu i razumevanju“, navodi se u saopštenju LDP za Novi Pazar. Izvršni direktor nevladine organizacije Urban-in Sead Biberović smatra da ovaj dokument „ne bi smeo biti za dnevnopolitičku upotrebu i partijske interese, već da treba da bude od opšteg interesa, jer potpisivanje Deklaracije predstavlja korak napred u njihovoj saradnji“.

Zukorlić ih naterao

Na potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između SDP i SDA blagonaklono ne gleda opoziciona Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS). U prvim reakcijama ocenjuje se da je to rezultat politike pomirenja koju zagovara lider te partije Muamer Zukorlić, da je on svojim političkim angažovanjem „naterao Ugljanina i LJajića da se ujedine“. Portparol ove partije Edin Đerlek ocenio je da je potpisivanje ovog dokumenta dokaz da ove dve partije nemaju ideoloških razlika, jer su “ujedinjene u razbijanju Islamske zajednice i pokušaju opstanka na političkoj sceni, nakon što je narodni poslanik Muamer Zukorlić svojim angažmanom ojačao BDZS direktnim ulaskom u političku arenu“, ali je i „dokazano da u Sandžaku postoje samo dva politička subjekta – BDZS kao autentični predstavnik Bošnjaka i SDA i SDP od kojih građani Sandžaka nisu videli nikakvo dobro“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari