Za koje zemlje je objavljeno da su povukle priznanje Kosova? 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Od početka novembra priznanje nezavisnog Kosova povukle su tri zemlje – Granada, Komonvelt Dominika i Unija Komora, tvrdi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Zemljama Unija Komora, Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto zajedničko je jedno – povlačenje priznanja nezavisnog Kosova.

To kaže Ivica Dačić. Međutim, kosovski zvaničnici imaju drugačiji stav.

Nakon svake vesti o povlačenju prethodnog priznanja Kosova kao nezavisne države oglasili bi se i zvaničnici vlade Kosova demantujući te navode.

Ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli vesti o povlačenju priznanja Kosova komentarisao je kao „izmišljotine“, „falsifikate” i “klevete”.

Tako je bilo kada je Ivica Dačić izjavio da je Liberija povukla priznanje Kosova.

„Upravo sam razgovarao sa Vladom Liberije i potvrdili su mi da Liberija nije povukla priznanje Kosova. Vesti i nota koju šire srpski mediji su lažne i deo pokušaja ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da širi lažne vesti“, napisao je tada Pacoli na svom Tviter nalogu.

Slično saopštenje osvanulo je na Tviter nalogu Ministarstva spoljnih poslova Kosova 2. novembra kada je Dačić saopštio da je Komonvelt Dominika povuklo priznanje Kosova kao nezavisne države.

Kao i nakon slučaja povlačenja Papua Nove Gvineje.

„Klevete Dačića se sada smatraju odvratnim, posebno nakon slučaja Liberije, Gvineje Bisao, Gane. Kosovo će u narednim danima putem diplomatskih kanala sve ovo potvrditi i nastaviće nezaustavljivo da jača i konsoliduje se kao država, želeo to Beograd ili ne“, saopštio je tada Pacoli.

Nije ni srpska strana bila nema na demante kosovskih predstavnika.

“Ja bih molio neka oni pokažu drugačije note ako ih imaju, koje su validne. Svako može da napiše pismo. Ja ne tvitujem, ja vam pokazujem papire. Neka pokaže Pacoli”, poručio je jednom prilikom Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari