Za mandat poslanika u kosovskom parlamentu potrebno je oko 10 odsto glasova 1Skupština Kosova Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Poznavaoci izbornih procedura, uz uvid u prethodne izbore iz 2017. godine, ocenjuju da bi ženu kandidatkinja treba da dobije najmanje 6 hiljada glasova da bi postala poslanik, dok je za muške kandidate ta brojka treba da bude veća od 7 hiljada.

Iako građani mogu glasati za jednu partiju i pet njenih kandidata, ta matematika može da se promeni, jer se broj glasača izašlih na izbore deli sa 100 poslaničkih mesta za koja se biraju poslanici Albanci, dok je za pripadnike manjina, prema Ustavu i zakonu, garantovano 20 mesta, deset za Srbe i deset za predstavnike ostalih manjinskih grupa.

Prema podacima CIK-a na listama stranaka ima 1.067 kandidata za 120 poslanika sedmog saziva Skupštine Kosova,343 žena i 724 muškaraca, broj birača je 1.937.868, a u izbornu trku ide 25 politička entiteta – 20 partija, četiri koalicije i jedan nezavisan kandidat.

Prvi uslov da se dobije mandat poslanika je da stranka ili koalicija koja učestvuje na izborima prođe izborni prag od 5 odsto ukupnog broja onih koji su glasali. No, taj prag ne važi sa stranke manjina.

Zavisno od partije, broj glasova koje treba da ima poslanik treba da bude veći odnosno manji od 10 odsto birača.

Najviše glasova na prethodnim izborima je imao Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja, 143.621 glasa, slede Kadri Veselji, lider DPK sa 129.947 glasova, Avdulah Hoti, tada kandidat za premijera iz redova DSK, sa 115.693 i Ramuš Haradinaj koji je bio kandidat za premijera ispred tadašnje velike koalicije koji je osvojio 102.127 glasova.

Kod kandidata iz redova manjina je situacija drugačija.

Od devet izabranih poslanika Srpske liste najmanje glasova, ali više od 10 odsto, osvojio je poslanik Srđan Mitrović, koji je imao 12.475 glasova, dok je Srpska lista imala 44.499 ili 6.11 odsto ukupnog broja glasača na izborima 2017.

Slobodan Petrović je postao poslanik iz redova SLS sa 2.574 glasova, dok je njegova stranka osvojila 3.540 glasova.

Poslanik Adem Hodža iz Jedinstvene goranske partije je dobio mandat poslanika iako je osvojio 1.382 glasova.

Poslanik sa najmanje glasova je bio Albert Kinoli iz Ujedinjene partije Roma Kosova sa 539 glasova.

Na prethodnim izborima bilo je i poslanika koji su dobili mandat sa manje od 400 glasova.

Posebna pravila važe za poslanike nealbanskih zajednica, njima nije neophodan cenzus za partiju od 5 odsto i oni se po pravilu, iako je na prethodnim izborima izuzetak bila Srpska lista jer je osvojila 6.11 odsto glasova, biraju na osnovu lično dobijenih glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari