Za Narodnu stranku i Zavetnike neprihvatljivi pozivi za međusobno priznanje Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

“Uprkos svim napadima kojima smo izloženi od strane režimskih medija, podržavamo svaki vid očuvanja državnih i nacionalnih interesa. Suverena spoljna politika je koncept koji zastupamo od osnivanja”, kaže za Danas Milica Stemenkovski Đurđević,poslanica Zavetnika, komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta i Vučićev odgovor da neće biti međusobnog priznanja sa Prištinom, niti sankcija Rusiji.

Poslanica Zavetnika kaže da je međutim, još uvek rano da se daju ocene o tome da li je reč samo o retorici, ili o odlučnoj nameri da Srbija istraje i ne podlegne pritiscima.

“Nije dovoljno reći da nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo.Potrebno je obustaviti praksu potpisivanja svih sporazuma kojima se Srbija razvlašćuje na KiM. Nedavno smo slušali slične izjave, koje su tri dana kasnije rezultirale novim sporazumom sa Prištinom, kojim smo ponovo napravili vrlo štetne ustupke”, napominje Stamenkovski Đurđević.

Prema njenim rečima Srpska stranka Zavetnici će uvek biti opozicija takvim i sličnim pojavama, ali nikada neće biti suprotstavljena bilo kojoj odluci koja je u skladu s državnim i nacionalnim interesima Republike Srbije.

“Tačno je da nas je ovakav stav i u prošlosti koštao, jer smo bili proglašavani režimskim satelitom, ali nismo važni mi, važna je Srbija, i to je cena koju ćemo uvek biti spremni da platimo”, zaključuje šefica poslaničkog kluba Zavetnici.

I Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke smatra da su neprihvatljivi pozivi na međusobno priznavanje, odnosno priznavanje
samoproglašenog Kosova kao nezavisne države.

“Pored poziva EP na usklađivanje sa spoljnom politikom, za građane Srbije i naše interese je mnogo važniji nedvosmisleni poziv da se na unutrašnjem planu uskladimo sa evropskim vrednostima, standardima i pravilima. Veoma je važno i što je Evropski parlament ukazao, mada u uvijenoj diplomatskoj formi, na „ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, a koji razaraju našu državu i društvo”, poručuje Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće da se uskladi po pitanju sankcija prema Rusiji sa Evropskom unijom, kao i da neće prihvatiti zahtev za međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari