Za oko 180 glasova prošle ustavne promene u Užicu 1Referendum u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Veoma tesnom većinom od 183 glasa, Užičani su podržali ustavne promene na referendumu koji je održan u nedelju, 16.januara.

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK) za ustavne promene se izjasnilo 9.398, a protiv njih 9.215 građana.

Od 64.361 građanina upisanog u birački spisak na 88 glasačkih mesta, na referendum je izašlo njih 18.738, što je odziv od 29,12 odsto.

Nevažećih listića je bilo 125.

To nisu, kako je pojasnila Milka  Protić, predsednica GIK , konačni rezultati, jer će njih, u zakonskom roku, objaviti RIK i to nakon eventualnih prigovora.

„Referendum je sproveden u skladu sa zakonom i poštovanjem svih demokratskih i ustavnih principa, kao i uz primenu svih protivepidemijskih mera i nije bilo većih nepravilnosti, koje bi bile od uticaja na rezultat referenduma“, ocenila je Protić.

Objasnila je da je GIK doneo „ukupno osam rešenja za otklanjane sitnijih i tehničkih propusta“, za koje je rekla da su „bili takvi da su se mogli otkloniti na licu mesta“.

„Nije bilo onih nepravilnisti zbog kojih bi trebalo da se donese rešenje o ponavljanju glasanja“, dodala je predsednika GIK-a.

Za izjašnjavanje van glasačkog mesta, prijavilo se 333 građana, od kojih je, kako je rekla, većina glasala.

Glasanje u zatvoru

Protić je navela da je na jednom biračkom mestu u Okružnom zatvoru u Užicu, od 36 upisanih u birački spsak, glasao 31 zatvorenik, od kojih je se 13 izjasnilo za ustavne promene, a 18 protiv njih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari