Noćno brojanje glasova u Užicu i seoska „briga“ za srpsko pravosuđe 1Užice, Skupština grada/ Foto: Nenad Kovačević

Opozicione stranke sumnjaju u zvanične rezultate referenduma u Užicu i pitaju se zašto je Gradska izborna komisija (GIK) dugo brojala mali broj glasačkih listića, jer je odziv bio jedva 30 odsto, dok iz komisije odbacuju sumnje i tvrde da je, uz neznatne tehničke propuste, ceo proces bio zakonit.

Prve preliminarne rezultate GIK je objavio 17 sati nakon zatvaranja glasačkih mesta. Tesnom većinom od 183 glasa, zvanični su podaci, Užičani su podržali  ustavne promene.

Od 64.361 građanina u birački spisak, prema podacima GIK, na referendum je izašlo 18.738, što je odziv od oko 30 odsto. Za ustavne promene je glasalo 9.398, a protiv njih 9.215 građana.

Avram Ilić, predstavnik Zdrave Srbije, ocenjuje da je „veoma čudno to što je izbornoj komisiji trebalo toliko vremena za obradu malog broja glasačkih listića.

Noćno brojanje glasova u Užicu i seoska „briga“ za srpsko pravosuđe 2
Avram Ilic, Zdrava Srbija/Foto: Privatna arhiva

Podsetivši na to da je na poslednjim lokalnim izborima 2020. godine, kada je izlaznost bila mnogo veća – 49, 09 odsto i na kojima je učestvovalo sedam partija i grupa građana, te da su istovremeno bili i parlamentarni izbori, on je naveo da su tada preliminarni rezultati objavljeni pet ili šest sati nakon zatvaranja birališta.

Kako Zdrava Srbija, dodaje, nije imala kontrolore na svim glasačkim mestima tokom nedeljnog referenduma, kaže da „ne veruje u tačnost zvaničnih rezultata“.

„Dva sata posle ponoći, na osnovu obrađenog materijala sa 81 od 88 glasačkih mesta, 6.470 građana je bilo protiv ustavnih promena, a za te promene je glasalo njih 6.022. Kasnije, kada su obrađeni rezultati sa sedam preostalih glasačkih mesta, dogodio se preokret sa 183 glasa u korist pristalica ustavnih promena“, objašnjava za Danas Avram Ilić.

Dodaje da ta stranka nije uložila prigovore, jer njeni kontrolori na pojedinim glasačkim mestima nisu prijavili neregularnosti.

„Međutim, ne znamo šta se dešavalo na glasačkim mestima na kojima nismo imali kontrolore“, navodi Ilić i kaže da rezultati referenduma potvrđuju osetan pad rejtinga SNS u Užicu i Sevojnu, a to će se, poručuje dokazati na lokalnim izborima u Sevojnu, 3. aprila.

Slične ocene nudi i dr Željko Bacotić, predsednik Gradskog odbora DS, koja je bojkotovala referendum za koji je rekao da je „bio nepotreban, da ga je raspsiala nelegitimna Narodna skupština koju, kršeći Ustav i zakone, kontroliše Aleksandar Vučić, i da se odvijao u vreme epidemijskog pika sa 14.000 inficiranih dnevno“.

Noćno brojanje glasova u Užicu i seoska „briga“ za srpsko pravosuđe 3
Željko Bacotic, DS Užice/Foto: Nenad Kovačević

„Ipak, izlaznost koja je najmanja od uvođenja višestranačja i rezultat ukazuju i na to da je SNS drastično izgubila poverenje građana Užica. To je i jasna poruka da opozicija može da napravi izuzuzetan rezultat na izborima u aprilu“, ocenjuje za Danas Bacotić.

O sumnjama u zvanične referendumske rezultate izjašnjavanja u gradu, kaže da „većinu u GIK imaju članovi SNS i gde god su oni tu nastaju probemi i nepoverenje“.

Sumnje ilustruje podacima o tome da je odziv u Užicu bio manji od 30 odsto, a skoro 65 odsto na glasačkom mestu broj 24 u biblioteci u selu Rubaševina, na kome je od 485 birača za ustavne promene glasalo 240, a protiv se izjasnilo 57 meštana.

„Da li je moguće da meštane dela Ribaševine ustavne promene i sudbina srpskog pravosuđa „žuljaju“ mnogo više, nego građane cele Srbije? To ih se toliko tiče i to je njihov najveći problem, a sve ostalo je u savršenom redu“, poručuje predsednik užičkih demokrata.

Noćno brojanje glasova u Užicu i seoska „briga“ za srpsko pravosuđe 4
Zapisnik iz Ribaševine

I užički Zavetnici su sumnjičavi, posebno prema rezultatima u selima, gde opozicija nije imala kontrolore i gde je, kako su saopštili „vlast sustizala razliku u glasovima“, a potom su i oni naveli „slučaj Ribaševina“.

„Na tom glasačkm mestu je ogromna razlika u korist odgovora „da“, a takav trend nije postojao ni na jednom glasačkim mestu u Užicu“, saopštio je odbor Zavetnika i istakao da su se na gradskim glasačkim mestima, Užičani izjasnili protiv ustavnih promena“.

Milka Protić, predsednica GIK, odbacila je sumnje u regularost rada članova te komsije, a na pitanje zašto je komisija tako kasno saopštila prve rezultate, odgovorila je: „Spavali smo posle završenog posla, jer smo radili do sitnih jutranjih sati, i nisimo ništa izbegavali, jer je sve bilo transparentno“.

Ona navodi da „komisija ništa ne utvrđuje, već da dobija zapisinike sa glasačkih mesta koji se, sa ostalim dokumentima šalju u RIK, koja je nadležna za organizaciju i sprovođenje referenduma“.

Noćno brojanje glasova u Užicu i seoska „briga“ za srpsko pravosuđe 5
Milka Protić predsednica GIK/ Foto: Nenad Kovačević

„Bila sam prisutna sve vreme kada se preuzimao matreijal sa glasačkih mesta. Nije moje da pratim ko je šta radio na terenu, ali sigurna sam u to da niko nije mogao da menja procedure i rezultate u dokumentima sa glasačkih mesta. Na glasačkim mestima imali smo predstavnike i vladajućih i opozicionih stranaka i svi su potpisali zapisnike“, poručila je predsednica GIK Milka Protić.

Nema bitnih propusta 

„Referendum je sproveden u skladu sa zakonom, poštovanjem svih demokaratskih i ustavnih principa, i uz primenu svih protivepidemijskih mera. Nije bilo većih nepravilnosti, koje bi bile od uticaja na rezultate referenduma“, a da li će neko uputiti prigovore RIK-u mi to ne znamo“, ocenila je Protić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari