Zabrana održavanja Evroprajda imaće posledice po Srbiju u međunarodnim odnosima: Nikola Planojević o porukama EU zvaničnika Vučiću 1Foto: ANDREJ ISAKOVIC

Sama činjenica da su se zvaničnici Evropske unije oglasili povodom najavljene zabrane održavanja Europrajda mnogo govori o važnosti ove teme ne samo za evrointegracije Srbije, već i za bilo koje međunarodne odnose u kojima Srbija učestvuje – kaže za Danas Nikola Planojević iz organizacije „Da se zna“.

Komentarišući izjavu evroposlanice Teri Rajndke da će zabrana Evroprajda u septembru imati ozbiljne posledice po evrointegracije Srbije, sagovornik Danasa kaže da „njihove poruke nisu najoštrije moguće, ali u diplomatskom smislu veoma jasno ukazuju na nezadovoljstvo činjenicom da Srbija potencijalnom zabranom održavanja Prajda ne samo ne uspeva da obezbedi poštovanje ljudskih prava već ih aktivno i krši“.

– Budući da se na ovakvim primerima pokazuje u kojoj meri jedna država poštuje i štiti ljudska prava, jednakost svih građana i građanki, demokratiju i različitosti u društvu, što znamo da su neke od najviših vrednosti Evropske unije, smatram da ovakvi postupci veoma negativno utiču na proces priključenja Srbije ovoj zajednici država – kaže Nikola Planojević.

Prema njegovim rečima, koordinatori same manifestacije su više puta ukazali na činjenicu da je jedini organ vlasti koji može da zabrani održavanje bilo kog skupa Ministarstvo unutrašnjih poslova, koji to radi zvaničnom procenom bezbednosnog rizika.

– Ako se proceni da oni svojim kapacitetima ne mogu da garantuju bezbednost ovog skupa zbog postojećeg rizika to će formalno dostaviti organizatorima. Po mojim saznanjima, to se još uvek nije desilo. Čak i kada se desi (ako se desi) organizatori imaju prava na žalbu povodom takve odluke. U tom smislu, postoje velike mogućnosti da se Europrajd održi. Ovde bih i podsetio na samu suštinu okupljanja i marširanja LGBT zajednice na ovaj način: borba za jednaka prava i život bez diskriminacije, u uslovima jednakim sa ostalim građanima i građankama zemlje. Samim tim, Prajd je prvenstveno protest i bunt protiv nejednakosti. Za bunt i protest nisu potrebne dozvole političkih struktura na vlasti – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari