Zabraniti zloupotrebu javnih resursa u kampanji 1Foto: Medija centar

Mediji su u toku predizborne kampanje davali prednost jednom kandidatutu, to jest Aleksandru Vučiću, a naš monitoring zabeležio je i zloupotrebu javnih resursa i brojne pritiske na birače.

To je rekao šef CRTA posmatračke misije “Građani na straži” Raša Nedeljkov na konferenciji u Medija centru na kojoj je pomenuta misija predstavila finalnu ocenu minulih predsedničkih izbora.

Nedeljkov je istakao da je izborna kampanja bila je obeležena medijskom neravnopravnošću i funkcionerskom kampanjom, zbog čega je važno da se u narednom periodu preuzmu konkretni koraci za unapređenje izbornih procedura i pravila u skladu sa međunarodnim standardima za fer i slobodne izbore.

Jovana Đurbabić, menadžerka za komunikacije posmatračke misije Građani na straži, naglasila je da je Aleksandar Vučić, koji je u predsedničku trku ušao sa mesta premijera, bio prezastupljen u medijima u odnosu na sve ostale predsedničke kandidate.

– Ono što je još važnije je to da je Aleksandar Vučić u skoro 80 procenata pojavljivanja u štampanim i elektronskim medijima predstavljen u pozitivnom i nešto manje u neutralnom tonu, dok su drugi kandidati uglavnom predstavljani u negativnom kontekstu. Samim tim, građani nisu mogli da u predizbornom procesu budu objektivno informisani – zaključila je Đurbabić.

Komentarišući rad REM-a, koji se prema njihovom istraživanju u toku izborne kampanje nije mešao u svoj posao, ona je predložila da se zakonom preciznije definišu zadaci i obaveze tog ragulatornog tela, ali i da se utvrdi odgovornost u slučaju nepostupanja u skladu sa njihovim nadležnostima, kako bi se ubuduće izbegla medijska disktiminacija.

Šef pravnog tima posmatračke misije Pavle Dimitrijević osvrnuo se na funkcionersku kampanju koja je obeležila nedavno održane predsedničke izbore. On smatra da je u cilju zabrane zloupotreba javnih resursa za potrebe političke kampanje potrebno jasnije definisati anti-korupcijske propise.

– Relevantnim propisima potrebno je zabraniti funkcionerima da u toku preizborne kampanje pokreću projekte koji se finansiraju iz budžetskih sredstava, kao i njihovo učešće na skupovima koje organizuju organi vlasti, uključujući i dobrotvotrne aktivnosti finansirane iz budžeta – predložio je Dimitrijević, dodavši da u slučaju kršenja te pravne norme treba predvideti odgovarajuće prekršajne kazne za državne funkcionere i nameštenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari