"Zahtev Srbije KFOR-u besmislen, što je Vučić sam priznao": Koji je cilj dokumenta koji je Vlada Srbije usvojila? 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Zahtev Srbije KFOR-u, koji bi trebalo da se danas preda na administrativnom prelazu sa Kosovom, nema smisla, pogotovo što je i sam predsednik Srbije rekao sinoć da zna da će biti odbije, smatraju sagovornici Danasa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć nakon sednice Vlade Srbije da je jednogasno usvojeno da se sutra ujutru na administrativnom prelazu sa Kosovom preda preda zahteva da se određeni broj bezbednosnih snaga Srbije vrati na Kosovo i Metohiju.

On je gostujući na RTS dodao da su čuli da neće biti prihvaćeno.

„Odluka je doneta jednoglasno i to je poštovanje javnog prava i važno je zbog zaštite stanovništva i zbog kontrole  graničnih prelaza. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno, ali čekamo da papir dobijemo“, istakao je predsednik.

Poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari kaže za Danas da sinoć nismo čuli ništa novo od predsednika Vučića osim potvrde da će se sprovesti bez sa zahtevom za slanje vojske na Kosovo.

„U obraćanju i citiranju Rezolucije 1244, zaboravio je da pročita deo aneksa 2, koji vrlo eksplicitno kaže da vojska ukoliko bi se i vratila, može isključivo da se bavi uklanjenjem mina i održava stražu na graničnim prelazima bivše Jugoslavije prema Makedoniji i Albaniji“, pojašnjava Albahari.

I ako stavimo na stranu da će zahtev biti odbijen, što je i sam Vučić priznao, i da će narušiti naše odnose sa ključnim partnerima u Evropi, prema njegovim rečima, vidi se da je potpuno besmislen, jer sve i da bude ispunjen ne može da pomogne u zaštiti Srba na Kosovu.

„Bespotrebno podizanje tenzija radi performansa i bombastičnih naslova u medijima i radi rejtinga u svom biračkom telu. Umesto toga, mislim da se mora pod hitno naći rešenje da se Srbi vrate u policiju i pravosuđe na Kosovu, jer je to jedini način da se zaštite njihova prava i obezbedi bezbednost“, ocenjuje sagovornik Danasa.

On dodaje da se mora ostati u okviru Briselskog sporazuma i da se insistira na formiranju ZSO, a to je jedino moguće kroz črvste odnose sa zemljama koje imaju direktan uticaj na Prištinu – Nemačku, Francusku, SAD i EU.

“Nemačko-francuski” sporazum koji se trenutno nudi nam nije poznat, kako kaže, ali znamo da je svaki sporazum moguće promeniti, a da sav ovaj cirkus i služi tome da se Vučić i Kurti bolje pozicioniraju pre početka pregovora.

Predstavnik koalicije Moramo Nebojša Zelenović izjavio je za Danas da je jasno da Srbija nema predlog trajnog rešenja za KiM.

„Strategija zadržavanja zamrznutog konflikta i odlaganja rešenja onemogućava zemlju da stvori uslove za prestanak iseljavanja i priključenje novoj tehnološkoj revoluciji, koja bi nas u punoj meri uključila u razvijeni svet. Vreme radi protiv naše zemlje“, ukazuje Zelenović.

Naš sagovornik predlaže da bude održana međunarodna konferencija o Zapadnom Balkanu.

„Uveren sam da treba da predložimo celovit plan za Zapadni Balkan. U interesu Srbije je da postignemo sporazum o zajedničkoj odbrambenoj i bezbednosnoj politici sa svima u regionu, koji bi bio usaglašen sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Ovo bi bio temelj za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Belkanu“, dodaje Zelenović.

Kako kaže, možemo da postanemo region koji ima najbrži ekonomski rast u Evropi. Na ovaj način, napominje, bio bi ubrzan rast Grčke, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije i zemalja srednje Evrope.

„Srbija i region treba da pomognu EU da postane globalna sila. Pretpostavka za to je da Unija sada pomogne nama. Prištinske vlasti, takođe, beže od sporazuma kao đavo od krsta. Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza prema Briselskom sporazumu. Amerika i EU treba da pronađu način da Priština poštuje ono na šta se obavezala“, ocenjuje Zelenović.

Prema njegovim rečima, kao zemlje imamo veliku priliku da se uključimo u razvijeni svet. Ako donesemo pogrešne odluke, kao što se to desilo posle pada berlinskog zida, on ističe da će se u narednih deset godina iz države iseliti milion i po ljudi.

„Vlast treba da se mane predloga za koje i sama zna da su besperspektivni, kao što je predlog KFOR-u da se naše snage bezbednosti vrate na KiM i da prestane svoj politički rejting da stavlja ispred suštinskih interesa građana i države. Vreme je za velike odluke, a ne za politički kukavičluk“, naglašava Zelenović.

Politikolog Ognjen Godić kaže za Danas da i Vučić sam kaže da je svestan da to neće biti prihvaćeno, te se postavlja pitanje zašto bi Srbija na taj način trošila kredit u međunarodnoj zajednici kada zna da to ne bi bilo ostvareno.

„Radi se o tome da taj zahtev predstavlja način da se izvrši diverzija. Na taj način se lopta prebacuje u dvorište zapadnih prestonica koje će morati o ovome da se izjasne i ponude druge bezbednosne garancije za srpsku zajednicu. To sve dalje odlaže razgovore o francusko-nemačkom predlogu“, navodi sagovornik Danasa.

Objašnjava da zahtev za povratak vojske zajedno sa insistiranjem na formiranju ZSO o kome je Vučić govorio, ide ruku pod ruku sa krizom na terenu. To sve zajedno onemogućava da se vode razgovori o francusko-nemačkom predlogu. To je proces koji je započet izlaskom Srba sa severa iz institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari