Zajednički konsultativni komitet EU i Srbije pozvao Beograd na posvećenost evropskim integracijama 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Zajednički konsultativni komitet EU i Srbije (JCC) pozvao je zvanični Beograd da pokaže posvećenost pridruživanju EU i izrazio zabrinutost zbog novousvojenih zakona o javnom informisanju i medijima.

U deklaraciji objavljenoj nakon jučerašnjeg sastanka komiteta pozivaju se srpske vlasti da pažljivo analiziraju poslednji izveštaj Evropske komisije.

Beograd je pozvan i da uspostavi jasnu mapu puta akcija koje će preduzeti u budućnosti održavajući EU integracije kao glavni strateški cilj, piše N1.

„JCC smatra da Srbija ima važnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta regiona. Stoga mora da razjasni svoje spoljnopolitičke stavove i reši svoja otvorena regionalna pitanja“, navodi se u deklaraciji.

Ona takođe poziva Srbiju i Kosovo da prevaziđe antagonizam koji ih koči.

U deklaraciji se navodi da Srbija mora da se istinski pridržava vrednosti i principa EU i da u skladu sa tim uskladi svoju spoljnu politiku i retoriku u odnosu na Rusiju, Kinu, Iran ili druge antidemokratske režime.

Usledili su i pozivi da se obezbede slobodni i fer parlamentarni i lokalni izbori 17. decembra 2023. godine.

„JCC poziva sve političke aktere u Srbiji da se uzdrže od širenja straha i pretnji u pogledu potencijalnih izbornih rezultata“, navodi se u saopštenju.

Deklaracija je pozvala vlasti da pokažu stvarnu političku posvećenost u borbi protiv svih vidova diskriminacije, uključujući manjinske i ranjive grupe u Srbiji i efikasno sprovode akcione planove o rodnoj ravnopravnosti i inkluziji Roma i ojačaju srpske institucije za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari