Zakazana sednica Saveta bezbednosti povodom godišnjice NATO bombardovanja - format i dalje neizvestan 1Foto: Beta/SC Chamber UN/Loey Felipe (Arhiva)

Za danas u 15 časova po njujorškom vremenu (21 sat po centralnoevropskom) zakazana je sednica Saveta bezbednosti UN povodom 25 godina NATO bombardovanja SR Jugoslavije, na inicijativu Rusije, ali je i dalje neizvesno u kom formatu će biti održana, prenosi RTS.

Iako je Rusija još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu, još je neizvesno u kom će formatu sednica biti održana, da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost, javlja reporterka RTS iz Njujorka.

Brojne zapadne zemlje su kritikovale ovu inicijativu i poručivale da je nepotrebno dolaziti u Njujork jer sednica neće biti ni održana.

Međutim, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je nepisano pravilo koje važi u poslednjih pet godina među velikim silama, da kada iniciraju održavanje ovakve sednice, da se ona zapravo i održi.

Dačić poručuje da Srbija ne želi da bude arbitar u odnosu velikih sila, već da pre svega želi da iznese svoju istinu o onome što se dešavalo pre 25 godina u vreme bombardovanja SRJ kada je, kako je naglasio, narušeno međunarodno pravo i pravni poredak u celom svetu.

Šef srpske diplomatije takođe kaže da je za Srbiju veoma važno da ima podršku dve stalne članice Saveta bezbednosti, Rusije i Kine, kada je reč o nepriznavanju kosovske nezavisnosti i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Zamenik šefa ruske misije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski takođe je rekao da su zapadne zemlje kritikovale ovu inicijativu i da je to za njih, kako je naglasio, veoma neprijatna tema.

Kaže da su i agresija NATO i nezakonito odvajanje Kosova od Srbije zapravo narušili međunarodni pravni poredak Helsinškog završnog akta i da je to bila početna faza narušavanja odnosa Rusije i zapadnih zemalja.

Nezvanično se u Njujorku može čuti da će na sednici Saveta bezbednosti izveštaje podneti i pomoćnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu i Centralnu Aziju Miroslav Jenča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari