Zelenović: Odlazak Rio Tinta može osigurati jedino odluka o zabrani iskopavanja litijuma i bora 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Odluka Vlade Srbije da Rio Tintu kaže ”do viđenja” predstavlja očigledno manevar, gašenje požara i narodnog nezadovoljstva pred predstojeće izbore, smatraju sagovornici Danasa. Napominju da bi odluku o poništenju svih dozvola datih Rio Tintu, morala da potvrdi Skupština Srbije, ali ukoliko bi vlada odlučila da samo uredbom ukine dozvole ovoj kompaniji, to bi značilo da Rio Tinto može ponovo da traži dozvolu u dogledno vreme, jer uredba nema snagu zakona.

Samostalni poslanik Vladan Glišić ne veruje u iskrenu nameru Srbije da iz zemlje otera Rio Tinto i zaustavi iskopavanje litijuma. Smatra da je to manevar režima da izbegne dalje proteste pred predstojeće izbore.

“Odluka Vlade liči na manevar režima da bi izbegao nove proteste, pošto uredba, koju nameravaju da donesu nema snagu zakona, a zakon može da donese samo Skupština. Vlada uredbu sutra može da ukine i izmeni kao što je danas i donela. Zakon ima veću pravnu snagu i teže se donosi pa i menja”, naglašava Glišić.

I Goran Čabradi iz Saveza 90 zelenih Srbije ubeđen je da odluka vlade Srbie ima za cilj gašenje požara i narodnog nezadovoljstva pred predstojeće izbore. “Čak ni menjanje zakona u Skupštini ne znači da on opet, u nekom periodu, neće biti vraćen na “stara”podešavanja. Ekološko buđenje građana je jedini garant da se ovakve stvari ne dešavaju. Ima Srbija još mnogo crnih ekoloških tačaka koje su verovatno pogubnije po zdravlje građana i prirodu i očekujem da će se još mnoge bitke voditi dok političke elite ne stave zdravlje građana ispred ekonomskih interesa i dok mi kao društvo ne napravimo jedan uređen sistem”, ističe Čabradi.

Demokrata Srđan Milivojević smatra da građani Srbije ne mogu da veruju ništa Ani Brnabić, pa ni obećanju da Rio Tinto odlazi.

“ Kako se jutros kompanija Rino Tinto oglasila izjavom da ostaje u Srbiji posvećena projektu iskopavanja litijuma i izgradnji rudnika Jadar, jasno je da je ovo još jedna šarana laža režima Aleksandra Vučiča. Duboko štetočinski i očigledno koruptivan projekat Jadar, može se okončati samo padom ovog mafijaškog i koruptivnog režima na čelu sa Vučićem ”, ističe Milivojević.

A Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju smatra da se odlazak Rio Tinta može osigurati jedino odlukom o zabrani iskopavanja litijuma i bora, a ta odluka mora imati snagu zakona. I iz te odluke mora da proizađe momentalni prestanak projekta koji vodi Rio Tinto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari