Zaoštravanje uoči pregovora? 1Foto: FoNet/ Instagram

Premijer Crne Gore Duško Marković uputio je zvaničan poziv na dijalog mitropolitu Crnogorsko-primorskom Amfilohiju, rečeno je našem listu juče u Vladi Crne Gore, kao odgovor na pitanje šta će biti preduzeto posle incidenata zabeleženih preksinoć u Podgorici.

Istovremeno, naši sagovornici u kabinetu Markovića istakli su da je direktor Uprave policije CG Veselin Veljović poručio prilikom jučerašnje posete Centru bezbednosti u Bijelom Polju: „Sistem bezbjednosti će očuvati mir i bezbjednost svih građana, a posebno osjećaj sigurnosti manjinskih naroda.“

S druge strane, nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je predsednik crnogorske vlade spreman da, pored mitropolita Amfilohija, na temu Zakona o slobodi veroispovesti razgovara i sa srpskim zvaničnicima, budući da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović juče za RTS izjavio: „Spremni smo da razgovaramo sa vlastima u Crnoj Gori da se spuste tenzije.“ Pojedini sagovornici našeg lista iz crnogorske Vlade nezvanično su se zapitali: „kakve tenzije“.

Ministar Stefanović poručio je i da će o aktuelnoj situaciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanović „u narednim danima“, ali u kabinetu nijednog od dvojice lidera nisu želeli da komentarišu takvu najavu za Danas.

S druge strane, u diplomatskim krugovima se nezvanično tvrdi da je Stefanović „mislio na telefonski razgovor Vučića i Đukanovića, koji će, verovatno, biti obavljen ovih dana, a ne na susret oči u oči, u Beogradu ili u Podgorici“.

Podsetimo, za danas (sreda) najavljena je poseta predsednika Srbije bosanskim gradovima Drvaru i Mrkonjić Grad, tokom koje će se on susresti sa „zvaničnicima i privrednicima“, te prisustvovati otvaranju filijale „Komercijalne banke“ i pogona fabrike „Jumko“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče da je Srbija primenila „recipročne mere“ nakon što je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova ambasade Srbije u Podgorici i to isto učinila prema „ličnosti broj dva“ njihove ambasade u Beogradu.

Otpravnik poslova ambasade Srbije je LJubiša Milanović, nekadašnji funkcioner beogradske kriminalističke policije, a „ličnost broj dva“ crnogorske ambasade u Beogradu je ministarka-savetnica Ana Ražnatović. Dačić je u obraćanju novinarima rekao da optužbe crnogorskih vlasti na račun Milanovića, da se ne ponaša u skladu sa diplomatskim pravilima, ne odgovaraju istini, i da je zato Srbija primenila recipročne mere.

Prema izveštaju FoNeta, šef diplomatije Srbije istakao je da su se nadležni državni organi obratili crnogorskim relevantnim institucijama sa zahtevom da objasne o čemu se tu radi, da li su motivi za napad na mladića u Podgorici koji je pokazao tri prsta „etnički“ i da li je „reč o nasilju nad Srbima“.

On je naglasio da je CG, „kada se desio pokušaj paljenja zastave te države u Beogradu, reagovala i uputila protest, dok se nije oglasila povodom snimaka na kojima se vidi uriniranje po zastavi Srbije kod njih“.

– Srbija stoji iza interesa i prava našeg naroda koji živi u Crnoj Gori. Mi se borimo isključivo za prava srpskog naroda, koga ima 29 odsto. Problemi u Crnoj Gori nisu provocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženom reakcijom vlasti iz Beograda, naglasio je Dačić. On je ponovio da je Srbija za dijalog sa Crnom Gorom i smirivanje situacije u toj zemlji, jer ne osporava crnogorsku državnost, ali da će reagovati na svaki napad na Srbe. Povod za Dačićevo obraćanje novinarima bilo je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Predstavnici zvaničnog Brisela nisu se juče oglašavali na temu odnosa Srbije i CG. Saradnici nedavno izabranog šefa diplomatije EU Žozepa Borela nisu odgovorili na pitanje Danasa kako taj zvaničnik komentariše zaoštravanje trzavice između susednih država i da li Borel, čija je prva zvanična poseta Beogradu u Prištini najavljena za 30. i 31. januar, planira da poseti i Podgoricu ove sedmice. S druge strane, u kabinetu izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule za naš list kratko su rekli da je se on u petak vratio iz posete Podgorici i ponovili njegovu poruku da „dogovorom treba rešiti spor o Zakonu o veroispovesti“.

Podsetimo, do zaoštravanja je došlo preksinoć kada je objavljen snimak kako grupa muškaraca u Podgorici napada mladića sa uzdignuta tri prsta. Predsednik Vučić je tim povodom sazvao hitan sastanak sa ministrima policije i odbrane, spoljnih poslova, kao i šefovima BIA i VBA. Sa tog sastanka je rečeno da će BIA tražiti snimke incidenta.

Beograd da se ne petlja

Ukoliko mitropolit Amfilohije prihvati poziv crnogorskog premijera na razgovor, to bi pokazalo da mitropolit, kao i za Božić, poručuje Vučiću da se „ne petlja“, tvrde pojedine diplomate. Kako se objašnjava, pozivom mitropolitu i crnogorska vlada „signalizira“ da bi „CG o svojim zakonima htela da razgovara isključivo sa Crnogorsko-primorskom mitropolijom, bez uključivanja zvaničnog Beograda i srpske patrijaršije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari