Žarko Korać: Samo žalbe, žalbe, žalbe, bez političke ideje - Vučić je ponovo izabrao konfrontaciju sa Zapadom u vezi sa Kosovom 1foto FoNet Milica Vučković

Vučić nastavlja konfrontaciju sa Kvintom i Zapadom oko Kosova – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać sinoćni nastup predsednik Srbije na televiziji TV Prva.

Prvo je tražio da svi Srbi izađu iz institucija Kosova, dodaje sagovornik Danasa, a sada traži da ne izađu na izbore u četiri opštine na severu Kosova.

– Pritom to ne obrazlaže politički. Ali neprekidno ističe da će svega nekoliko procenata glasača da se pojave na izborima. Dakle, napraviš pritisak da se na izbore ne izađe a onda trijumfalno ističeš da neće biti legitimni zbog malog broja birača – ističe Žarko Korać.

Podsetimo, predsednik Srbije je sinoć nazvao Kvintu, Evropu i međunarodnu zajednicu – lažovima.

On je rekao da će u nedelju na izborima u četiri opštine na severu Kosova učestvovati samo partije Albina Kurtija i Hašima Tačija, koje će da „dovuku glasače da bi nakarikali negde preko četiri odsto“.

– Sram ih bilo sve zajedno, kompletnu Kvintu, sve te lažove! – kategoričan je bio Vučić.

Time, prema rečima našeg sagovornika, Vučić šalje indirektnu poruku da je Ohridski sporazum u ovom trenutku suštinski suspendovan.

– Kaže da Zapad “pokvareno” hoće njega i Srbiju “da slomi”. Teške optužbe koje pokazuju da su odnosi Beograda i Prištine ako je to moguće, sve gori. Ali bar trenutno i odnosi sa Zapadom. Time direktno odgovara na optužbe nacionalističke opozicije da je “izdao Kosovo” i brani se.Stara priča koju ponavlja već deset godina – dva koraka napred, korak nazad. Ceo intervju je bio namenjen njegovom biračkom telu. I ućutkivanju kritičara. Da se sa njim “tako neće moći” – pojašnjava sagovornik Danasa.

Ono što je najviše žalosno u ovom njegovom nastupu, napominje, jeste to da nije izneo bukvalno ni jednu ideju kako politički dalje u odnosu na problem Kosova.

– Samo žalbe, žalbe, žalbe… A ohridski sporazum sve više deluje kao nepostojeći dokument. Vučić je ponovo izabrao konfrontaciju sa Zapadom oko Kosova – zaključuje Korać.

Dodajmo, Vučić je sinoć rekao da „oni to rade svi zajedno jer moraju Kosovo da podrže a Srbiju da slome“.

– I ja sada znam da hoće mene da slome, možda mene hoće, ali neću im dati da slome Srbiju – istakao je on.

Oni će da se igraju sa time, naveo je, kako da bude ZSO kad niko sa severa ne želi ZSO, jer će na izborima da ih preuzmu kosovski Albanci.

– Razumeli smo sve, nema ništa od zajednice ZSO. Nagradili ste ih viznom liberalizacijom, nagradićete ih i izborima da postanu gradonačelnici četiri opštine. Srpski narod poručuje, okupacija je prava i nedvosmilena – rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari