Žarko Korać: Vučić abolirao politiku Slobodana Miloševića u čijoj vladi je za vreme bombardovanja bio ministar 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Dan sećanja na 24 godina od stradanja u NATO napadu na tadašnju Jugoslaviju koji je održan na trgu u Somboru, imao je velikim delom ne samo stranački karakter već i vidljiv napor podrške današnjoj politici Srbije. Bez obzira na prisustvo i govor Milorada Dodika, koji je pozvan, iako u tom ratu BiH nije napadnuta, niko se nije osvrnuo na ishod tog rata i kumanovski sporazum – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Ni u jednom trenutku, dodaje, nisu pomenute okolnosti koje su predhodile ratu, niti kakvu politiku je vodio Slobodan Milošević.

– Uložen je napor da se on uopšte ne pominje, kao da nije ni postojao. Tako da je celo obeležavanje imalo izrazito antizapadnu poruku, koju je Dodik u svom uobičajenom govoru mržnje i napadu na EU, doveo do samog kraja – pravi neprijatelj nam je Zapad koga treba da se klonimo. I da je rešenje ujedinjenje Srbije i Republike Srpske – komentariše sagovornik Danasa.

Žarko Korać: Vučić abolirao politiku Slobodana Miloševića u čijoj vladi je za vreme bombardovanja bio ministar 2
Foto: Printscreen/RTS

Prema njegovm rečima, majmučnije je bilo prikazivanje delova informativnog programa TV Srbije iz ratnog perioda, koja je bila tada kao i predhodnih deset godina samo sredstvo partijske i ratne propagande.

– Aleksandar Vučić je počeo svoj govor izjavom da je na dan napada “umrlo međunarodno pravo” – napadom na “slobodarsku Srbiju”. On je u suštini u potpunosti abolirao politiku Slobodana Miloševića u čijoj vladi je tada bio ministar – ističe naš sagovornik.

Ostalo je otvoreno pitanje, dodaje, da li je i Milošević kršio to isto međunarodno pravo napadom na države bivše Jugoslavije koje su u međuvremenu postale nezavisne.

slobodan milošević
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

– Njegov govor bio je politički, skoro u potpunosti njegov povratak u devedesete godine i izrazito antizapadni. Ipak nije propustio priliku da pomene veliki ekonomski napredak Srbije. I na moje iznenadjenje optužnicu protiv Putina, očigledno ga to uznemirava – napominje Korać.

Ali ceo taj skup je bio organizovan, ističe, i zato da se zbog pregovora oko Kosova pojača nacionalistička retorika i pošalje poruka javnosti da je srpska vlast ona stara, “patriotska i nezavisna”.

– Jednoga dana neka druga vlast u Srbiji govoriće o tom ratu i njegovim žrtvama na mnogo objektivniji način ali takvih mitinga verovatno vise neće biti – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari