Vlada SAD veruje da se naredni korak u utvrđivanju statusa Kosova nalazi u obnavljanju pregovora između Prištine i Beograda u ograničenom vremenskom periodu – izjavio je juče u Prištini Danijel Frid, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.
On na konferenciji za novinare nije precizirao kada bi nastavak pregovora Beograda i Prištine započeo i koliko bi trajao, javljaju agencije.

Vlada SAD veruje da se naredni korak u utvrđivanju statusa Kosova nalazi u obnavljanju pregovora između Prištine i Beograda u ograničenom vremenskom periodu – izjavio je juče u Prištini Danijel Frid, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.
On na konferenciji za novinare nije precizirao kada bi nastavak pregovora Beograda i Prištine započeo i koliko bi trajao, javljaju agencije. Frid je juče u Prištini na odvojenim susretima obavestio predsednika Kosova Fatmira Sejdijua i članove prištinskog pregovaračkog tima „Jedinstva“ o detaljima nedavnog susreta predsednika SAD i Rusije. Prema tvrdnjama prištinskih medija na albanskom jeziku, kosovski zvaničnici su od Frida očekivali da čuju američke stavove o daljem toku pregovaračkog procesa.

Frid danas u Beogradu

– Iz Ambasade SAD u Srbiji najavljeno je da bi Frid danas u Beogradu trebalo da razgovara s predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom. Kao teme razgovora najavljeni su i budući bilateralni odnosi i integracija Srbije u evroatlantske institucije. Pre Prištine i Beograda, Frid je posetio Podgoricu, gde je razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima.

Ponavljajući reči američkog predsednika Džordža Buša tokom nedavne posete Albaniji, da će Kosovo biti nezavisno i da će ta nezavisnost biti međunarodno nadzirana, zbog ostvarivanja uvida u implementaciju Ahtisarijevog plana, Frid je pred novinarima u Prištini rekao da se pred međunarodnom zajednicom nalazi izazov daljeg kretanja napred u rešavanju statusa Kosova i da vremenski limitirani pregovori predstavljaju jedno od rešenja. On nije želeo da komentariše stav prištinskog pregovaračkog tima na najavu novih pregovora, ali je naglasio da je impresioniran ozbiljnošću kojom su kosovski pregovarači pristupili predlogu, čime je sugerisao mogući odgovor Prištine za poziv na nastavak pregovora.

Makormak: SAD za dodatne pregovore o Kosovu

Vašington – SAD su spremne da daju još vremena za pregovore o Kosovu kako bi se postigao konsenzus o budućem statusu Kosova – rekao je juče predstavnik Stejt departmenta Šon Makormak. On je, kako prenosi AP, rekao da se SAD zalažu za nezavisnost kao rešenje za Kosovo i da žele da ubede Rusiju da se tome ne protivi u Savetu bezbednosti UN. On je dodao da su SAD spremne da prihvate nekoliko nedelja ili meseci za pregovore.

U Prištini je juče sa kosovskim zvaničnicima razgovarao i Ad Melkert, podsekretar UN i pomoćnik direktora Agencije za razvoj UNDP, koji je izjavio da „očekuje da se vrlo brzo reši status Kosova, kako bi se otvorio put privrednom razvoju“. Melkert je prethodno posetio Kosovsku Mitrovicu i Klinu gde se obavestio o povratku raseljenih, javlja Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari