Zašto je došlo do nemira na Severu Kosova i po čemu se Severna Mitrovica razlikuje od ostalih opština? 1foto BETAPHOTO (AP Photo)

Uz policijsku brutalnost u vidu pendrečenja i prskanja suzavca u oči novoizabrani gradonačelnici tri opštine na severnom delu Kosova ušli u zgrade gde bi trebalo da osnuju svoje kabinete.

Zubin Potok, Leposavić, Zvečan bile su u petak poprište nemira. Kako je zvanično potvrdila Kosovska policija – pomogali su gradonačelnicima izabranim na lokalnim izborima 23. aprila da uđu u zgrade opštine.

Samo dan ranije ništa nije ukazivalo na ovu policijsku akciju. Pogotovo jer su i iz međunarodne zajednice upozoravali da bi novoizabrani gradonačelnici trebalo da vode tehničku, ali ne i političku ulogu, te da se treba uzdržati od nasilnih akcija.

Priština se o ove preporuke oglušila, pa se sada na zgradama opštna u ove tri opštine vijore kosovske zastave, dok su one srpske, koje su se na ovim zgradama nalazile – skinute. Ispred njih su i dalje specijalci KP.

Za danas je zakazana Sednica za nacionalnu bezbednost Srbije, na kojoj će se govoriti o aktuelnoj situaciji na KiM.

Otkud Albanci gradonačelnici u većinski srpskim opštinama?

Ove tri, plus treća opština, Severna Mitrovica, većinski su nastanjeni srpskim stanovništvom.

Na pomenutim lokalnim izborima pobedu su odneli kandidati albanskih stranaka – Demokratske partije Kosova i „Samoopredeljenja“. Predsednik „Samoopredeljenja“ je Aljbin Kurti.

DPK je odneo pobedu u dve opštine – Iljir Peci novi je gradonačelnik Zvečana, a Ljuljzim Hetemi – Leposavića.

Samoopredeljenje će voditi Severnu Mitrovicu, gde je pobednik izbora Erden Atić, i Zubin Potok, čiji je od sada prvi čovek Izmir Zećiri.

Do ovakve raspodele uloga došlo je usled bojkota srpske zajednice, te su ovi gradonačelnici vlast osvajali sa od po stotinjak glasova, pa do nešto više od petsko, koliko je osvojio Atić u najmnogoljudnijoj opštini na severu Kosova.

Srbi su institucije napustili još 5. novembra prošle godine, kada su ispostavljena dva, do sada neispunjena, zahteva – povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije i formiranje Zajednice srpskih opština, koja predstavlja obavezu Prištine još iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013. godine.

Upravo su kosovski specijalci učestvovali u nemirima u petak.

Zašto su bili „potrebni“ specijalci?

Dan ranije novi gradonačelnici položili su zakletve. To se nije desilo u zgradama lokalnih skupština, niti u zgradama opština, već u javnim objektima koji se nalaze u većinski albanskim selima koji su deo ove tri opštine.

Tako je gradonačelnik Zvečana svoju zakletvu položio u Osnovnoj školi „Isa Boljetini“, u većinski albanskom selu Boljetin.

I pre rezultata izbora jasno je bilo da će novi gradonačelnici biti Albanci, koji će imati poteškoće i pri samom formiranju svojih kabineta.

Razlog: zgrade predviđene za kabinet gradonačelnika u isto vreme su i deo kosovskog i srpskog sistema.

Od integracije u kosovski sistem, što je kao i formiranje ZSO produkt Briselskog sporazuma, prostorije predviđene za gradonačelnike na severu Kosova nalaze se u zgradama u kojima su i privremeni organi Republike Srbije.

Praktično tu se nalaze i kosovska i srpska opština.

Zgrade u koje su albanski kandidati uz primenjenu silu ušli, upravo su takvi objekti.

U tim prostorijama radili su građani zaposleni u privremenim organima, a dok lokalni Srbi govore da su te zgrade oduvek bile vlasništvo Srbije, odnosno da datiraju i pre integracije u kosovski sistem, kosovski premijer Kurti tvrdi da su one vlasništvo Kosova.

Zato se i znalo da novi gradonačelnici neće tako lako u njih ući, odnosno da će doći do otpora lokalnih Srba.

Privremeni organi faktički su opštine koje deluju u sistemu Republike Srbije. Postoje, uprkos integraciji, na prostoru čitavog Kosova i Metohije. Predsednike privremenih organa postavlja direktno Vlada Srbije, odnosno premijerka, a mahom služe za finansijsku podršku lokalnog srpskog stanovništva.

Privremene organe Priština je mahom ignorisala, ali uz jasnu tezu da su oni nelegalni, pa i narativ o „paralelnim kriminalnim strukturama na Severu Kosova“.

Zašto baš 26. maj?

Ono što je baš petak 26. maj moguće odredilo kao datum akcije je to što je većina lokalnog srpskog stanovništva, pa i zaposlenih u privremenim organima, bilo na mitingu Srpske napredne stranke „Srbija nade“, te je u ovim opštinama ostalo manje građana koji bi se usprotivili upadu.

Vrh Srpske liste, koji obično rukovodi takvim akcijama, takođe su bili u Beogradu.

Na taj scenario upozoravao je opozicioni političar iz Severne Mitrovice Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“. On je tokom dešavanja u Zvečanu, po sopstvenom svedočenju, doživeo policijsku brutalnost, udarali su kundacima u glavu, a pre toga mu je u oči isprskan suzavac.

Kako je onda u Severnoj Mitrovici sve proteklo mirno?

U Severnoj Mitrovici pomenuti Erden Atić zakletvu je položio protekle sedmice na specijalnoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica. Sa formiranjem kabineta krenuo je bez ikakvih problema, dan kasnije.

Razliku između Severne Mitrovice i ostale tri opštine čini to što su prostorije kosovskog sistema u ovoj opštini odvojene od prostorija srpskog sistema.

Kosovska opština, u kojoj je Atić formirao svoj kabinet, nalazi se u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, te tamo nije bilo ni zaposlenih nakon pomenutog 5. novembra.

Privremeni organ u ovoj opštini i dalje neometano deluje.

Šta dalje?

Nije jasno kako će Priština reagovati na osude međunarodne zajednice. Srpska lista postavila je rok do 1. juna za prestanak „terora prištinskih vlasti nad Srbima“, najavivši radikalizaciju, tačnije „pružanje otpora svim sredstvima“.

Novi gradonačelnici očito će početi sa formiranjem kabinetu u prostorijama u koje su petak ušli. Sledeće što čeka je reakcija lokalnih Srba, koji su danas stigli iz Beograda.

Ako do tog datuma ne dođe do nekog rešenja, makar prelaznog, odnosno ako „ne upale“ pritisci međunarodne zajednice na Kurtijevu vladu, koja je do sada vrlo rigidno sprovodila svoju politiku širenja suvereniteta na sever Kosova, za očekivati je eskalaciju tenzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari