Arsenijević: Policijska akcija u Zvečanu možda uz prećutnu saglasnost Beograda i Prištine 1Printskrin Fejsbuk/Sunčica Andrejević

Aleksandar Arsenijević, lider GI Srpski opstanak, kaže za Danas da je u akciji kosovske policije, zauzimanja opštine Zvečan, povređeno namanje desetak ljudi, ali i da on sam ima povredu glave i rebara. Tvrdi da je situacija i dalje napeta, iako je kosovska policija uspela da omogući ulazak novog predsednika opštine Zvečan Iljir Pece u zgradu opštine, a da se sličan scenario odigrao i u Zubinom potoku.

„Obzirom da je 10 000 građana sa severa Kosova otišlo za Beograd na Vučićev miting, mene su jutros pozvali građani da dođem pred zgradu opštine Zvečan gde se gomilaju trupe policijskih jedinca. Dva puta sam pregovarao sa policijom da ne čine ništa na silu kako ne bi izazvali neki incident i oni su se dva puta povlačili. U jednom trenutku su čak tražili da izvedem jednog policajca iz opštine, što sam i uradio, dok su građani, mirno, uz znak dobre volje, pratili njegov izlazak“, objašnjava Arsenijević.

Dodaje da je i okupljene građane molio da ne negoduju, da ne dobacuju i psuju i da podignu ruke, kako bi kosovska policija videla da nisu naoružani.

„Poslušali su me i svi su podigli ruke uvis, ali je policija u trećem naletu bacila suzavac i krenula da rasteruje građane. Pored mene je bila moja trudna komšinica Miljana koja se takođe nagutala suzavca, a mene su onako dozorijentisanog policajci vukli između automobila i tukli po glavi, rebrima, nogama. Psovali su mi srpsku majku, nazivali su me škijom. Jednog od njih sam uspeo da vidim, bio je to policajac sa kojim sam išao da oslobodim njegovog kolegu iz opštine „, napominje Arsenijević.

Na pitanje da li se očekivalo da će Priština danas krenuti u akciju zauzimanja zgrade opštine kako bi u nju ušao novi gradonačelnik, sagovonik Danasa kaže da nije, ali da je Prištinu očigledno za takvu akciju ohrabrio nedostatak građana na Severu Kosova, koji su masovno otišli u Beograd na Vučićev kontramiting.

„Možda postoji i neka prećutna saglasnost Beograd i Prištine, jer zašto bi u Beograd odveli toliki broj ljudi“, napominje Arsenijević.

Na primedbu da je, čini se, i Beograd iznenađen i da je po nalogu Vučića podignuta borbena gotovost, sagovornik Danasa kaže da vojska može da krene ka administrativnim prelazima, ali da svi moramo da budemo svesni da je Kosovo teritorija za koju garantuje Kfori NATO.

„Bilo kakva prelazak značio bi sukob sa NATO- paktom“, zaključuje Arsenijević.

Sve informacije u vezi sa tenzijama na Kosovu i sa mitingom SNS pratite u Danasovim BLOGOVIMA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari