Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Ispred Skupštine Srbije završen je miting Srpske napredne stranke „Srbija nade“. Od ranog jutra u prestonicu Srbije stiglo je na desetine autobusa iz svih krajeva zemlje, ali i BiH, Severne Makedonije, Kosova. Sva dešavanja u vezi sa događajem možete pročitati u našem blogu u nastavku.

20.51 Građani se razilaze, javlja reporter Danas. Kako dodaje, ostalo je mnogo smeća za njima, odnosno – Gradska čistoća će imati puno posla. U razgovoru sa našim reporterom, građani su uglavnom izrazili zadovoljstvo mitingom. Oni se u kolonama upućuju ka parkiranim autobusima kojim su se dovezli u Beograd.

20.30 Posle sat i po vremena miting SNS je završen, odmah nakon govora Aleksandra Vučića, koji je najavio da će odmah posle uslediti i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog onoga što se dešava na Kosovu.

20.19 Govor Aleksandra Vučića i dalje traje. „Znam da ste se, ne mogu da kažem smrzli, ali znam da sam vam dojadio, ali imam još nekoliko stvari. Služio sam 11 godina verno i odano svojoj državi i narodu“, počeo je Aleksandar Vučić i dodao kako je pobedio od tada na svim izborima.

„Ovo je poslednje veče koje vam se obraćam kao predsednik SNS“, naglasio je i dodao da već za Vidovdan kreće u formiranje pokreta za narod i državu.

20.05 „Hvala vam što vas kiša nije oterala odavde“, poručio je početku obraćanja Aleksandar Vučić, lider SNS i predsednik Srbije. Onda je naredio svima da spuste zastave. „Mora da bude ćutanje za svu našu decu, molim vas da pognemo glave i minutom ćutanja odamo počast svim stradalima u ovim jezivim masakrima“, istakao je on na početku.

20.02  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srbija jeste tužna zato što je izgubila decu, ali nije slaba. „Naša tuga će nas učiniti još jačim“, rekao je Milorad Dodik. Na mitingu je govorio i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji je poručio da Srbija ima „sjajnog predsednika Aleksandra Vučića“ koji je postigao da između mađarskog i srpskog naroda umesto istorijskog neprijateljstva vlada istorijsko prijateljstvo.

20.00 Teniser Janko Tipsarević rekao je da se napredak Srbije ne dešava slučajno. Govoreći o tome gde je živeo, gde sada živi, gde mu žive deca, o svojoj komunikaciji sa ljudima iz inostranstva, Tipsarević je rekao da je imidž Srbije, standard bolji – nije slučajno. @Ova zemlja ide napred zbog Aleksandra Vučića i njegove vizije“, zaključio je.

19.51 Milan Knežević, crnogorski političar i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore, preneo je pozdrave iz, kako je rekao, bratske CG za koju nije siguran da se tako zove i nazvao – ambasadoristan. On je rekao da tom državom upravljuju ambasadori, a ne građani. On je rekao da ako mu se učini „čast da postane premijer CG“ prva odluka će mu biti da povuče priznanje Kosova.

Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 2
Foto: printscreen / Pink

19.26 „Pre 30 godina sigurno nisam verovao da ću ikada govoriti na skupu protiv nasilja, nasilja Srba nad Srbima“, rekao je na početku Ivica Dačić, lider SPS-a.

„Nema tog čoveka kojeg nije pogodilo ubistvo dece, ubistva u Mladenovcu, nasilje nad ženama. Nije prošlo ni 40 dana, minut ćutanja je malo da sva tragedija i tuga stane. Zato je važno da pokažemo poštovanje prema žrtvama, da saučestvujemo u velikom bolu i da podržimo ono što je Vučić rekao – zatrti nasilje i nasilnike da se nikad ne ponovi u Srbiji“, rekao je Ivica Dačić.

Za to vreme hiljade pristalica SNS-a zbijeno je pod kišobranima, deo njih kroz Pionirski park užurbano odlazi, pokušavaju da pronađu sklonište od pljuska.

19.19 „Ovaj miting je pokazao da postoji Srbija van Beograda, da nije Srbija samo Beograd“, rekao je glumac Lazar Ristovski na mitingu SNS. Kako je rekao, ovo je miting dobre volje, pružena ruka prijateljstva i pomirenja.

19.14 Počeo je SNS miting Srbija nade himnom Srbije „Bože pravde“ koju je otpevala Ljubica Vranješ. Okupljenima se potom obratila i Mina Mijailović, najavljena kao majka i ratnica. Malo posle 19 časova krenuo je ponovo veliki pljusak, praćen grmljavinom.

Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 3
Foto: M. O.

18.36 Govornici na skupu će biti, kako javlja N1, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lider SPS i šef diplomatije Ivica Dačić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

18.20 Kako javljaju reporteri N1, svi novinari su prošli bez problema u deo za novinare na mitingu SNS, samo je ekipa N1 zadržana pola sata. Kako im je rečeno, oni nisu mogli da prođu, jer je tako „rekao njihov šef“. Međutim, posle pola sata, pušten je snimatelj ove televizije, a nedugo potom i novinarka. Ulaz u deo za novinare je iz Kosovske ulice.

U delu za novinare prisutno je oko 30 kamera, javlja N1.

18.10 Tu je i opozicioni samostalni poslanik Dejan Bulatović, koji kaže za Danas da je došao kako bi razgovarao sa građanima. Poručuje da je Srbiji potrebno jedinstvo. Poručuje da sve ono što dovodi građane i što treba da im bude poruka želi da čuje i vidi.

„Mene kao čuvenog opozicionara ljudi pozdravljaju, ni na koji način ne negoduju. Mogu da se pojavim bilo gde u Srbiji, ne osećam se ovde ugroženo ni od jednog građanina Republike Srbije“, rekao je on. Iako najavljuje svoje prisustvo na sutrašnjem protestu, kaže da ne podržava da političari govore u ime porodica nastradalih u dva masovna ubistva. Navodi da političari ne smeju govoriti na takvim protestima i da tu opozicija greši.

18.02 Politički analitičar Cvijetin Milivojević rekao je za TV N1 da mu miting SNS i Aleksandra Vučića liči na kontramiting Slobodana Miloševiće 1996. godine. „Oni koji su došli u Beograd imaju samo jednu jedinu rečenicu na pitanje o tome zašto su na mitingu – da daju podršku predsedniku. A, za šta mu daju podršku, rekao je Milivojević.

17. 42 Novinarka i voditeljka Pink TV Jovana Jeremić, u prvim redovima, gde se fotografiše sa okupljenim građanima koji stoje u redu za selfi s njom. Jedna grupa nosi transparent s natpisom podrške iz Berlina. „Predsedniče, uz tebe smo, Srpsko-namačka saradnja Berlin“, stoji na transparentu i prslucima koji ova grupa nosi.

Tu su iz Krupnja, Šapca, sa Banjice, iz Velike Hoče, Kosovskog Pomoravlja, Vrbasa, Berlina, samo su neka od mesta iz kojih su stigle pristalice SNS.

17.36 Postavljaju se transparenti SNS iz različitih delova Beograda, svi u isto vreme. Jasno su vidljivi i pripadnici pokreta Naša Drina, Igora Braunovića, koji su u koaliciji sa SPS-om, javljaju reporteri.

17.29 Ispred Skupštine Srbije u majici sa natpisom AV je ministar finansija Siniša Mali, ali, kako je preneo N1, i nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović. Kako javlja naš reporter, tu su i građani Severne Makedonije, nose prsluke sa amblemom zastava Srbije i Makedonije, i natpisom „AV“. Kažu da dolaze iz Tetova. Poneli su i nekoliko zastava svoje države.

17.20 Na skupu Srbija nade naš reporter sreo je i predsednika pokreta Ljubav Vera Nada Nemanju Šarovića u novinarskom zadatku za KTV Zrenjanin. Šarović kaže da je došao da intervjuiše građane koji su došli da podrže SNS i Vučića, te da ih pita jesu li za evropski predlog za KiM, kao i šta misle da je najveći uspeh ove stranke.

Jedna od simpatizerki SNS u razgovoru sa ovim opiziconarom kao najveći uspeh navela je izgradnju puteva, kao i Beograda na vodi, ali i poručila dane podržava evropski plan. „Svi mi lažemo, može i on da laže njih“, navela je komentarišući opasku Šarovića da je Vučić taj plan prihvatio.

16.43 Reporteri N1 kažu da su im rekli neki okupljeni sa Kosova ispred Skupštine da su tri ili četiri autobusa krenula nazad i da su neki od njih u suzama, te da im je žao što nisu otišli. Kako Danas nezvanično saznaje, nekoliko autobusa sa muškarcima se navodno vratilo na KiM.

16.40 Pevačica Jelena Karleuša je u izjavi sa ulice za TV Pink, okružena građanima, pozvala na miting SNS, govoreći da je progonjena i linčovana od strane dela javnosti.

16.29 Počela je jaka kiša da pada, pristalice SNS pokušavaju da se sakriju ispod tendi, u ulazima zgrada i fakulteta.

Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 10
Foto: M. O.

16.12 Saobraćaj Bulevarom kralja Aleksandra prema Cvetkovoj pijaci sada se odvija samo u jednoj traci jer su autobusi parkirani na šinama i u desnoj kolovoznoj traci.

Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 11
Foto: M. O.

16.04 Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković izjavio je da su mladi aktivisti i gradski odbornici te stranke napadnuti danas tokom priprema za skup „Srbija nade“.

„U sumanutom napadu prepunom pretnji (predsedniku Srbije i SNS) Aleksandru Vučiću, najprizemnijih uvreda, pocepana su i četiri štanda. Posebno zabrinjava što je lice koje je sve ovo učinilo ponavljalo pretnje koje smo do sada i čuli – kako ‘nećemo još dugo’, kao i da će ‘osveta biti surova'“, naveo je Mirković u saopštenju.

16.01 Grupe građana polako pristižu kod Skupštine, gde se vijore i zastave Srbije, alo i jedna zastava Severne Makedonije. Prisutni su i simpatizeri Socijalističke partije Srbije. Prostor je omeđen metalnom ogradom, a radnici Sky Music-a i dalje vrše određene radove i pripreme. Na video bimovima ide program TV PINK.

15.30 Bulevarom kralja Aleksandra hiljade pristalica SNS ide ka centru pošto su ih autobusi ostavili kod Cvetkove pijace. Ovo je destinacija autobusa iz istočne Srbije. Saobraćajna policija reguliše saobraćaj u Bulevaru koji i dalje funkcioniše. Autobusi su parkirani na tramvajskim šinama, od Cvetkove pijace do Lipovog lada, za sada.

Kako javlja naš reporter, prošao je i autobus sa natpisom Leoni.

15.10 Više hiljada građana, nebrojeno autobusa iz različitih delova Srbije, beli šatori, ekipe policije, Hitne pomoći i Crvenog krsta, stranački štandovi – sve se to nalazi kod Palate Srbije pred skup „Srbija nade „, javlja naš reporter. Jedan od okupljenih na Brankovom mostu rekao je u razgovoru s novinarem Danasa da je došao iz Obilića, sa KiM, ali da nije video šta se tamo desilo, jer su tu ceo dan. Poručio je da je tu kako bi podržao predsednika Vučića.

15.08 U Pančevu, kako kažu građani koji rade na pijaci, a iz okolnih su sela, više ne mogu autobusom da se vrate kućama jer – nema autobusa. „Sada moram ovde da dreždim do šest sati, a završila sam smenu. Ujutru već moram da se vratim na posao“, kaže jedna od prodavačica na Zelenoj pijaci.

15.03 U autobusu na redovnoj liniji Niš – Zaječar ljudi kao sardine, javlja dopisnik iz Zaječara, jer su neke redovne linije ukinute. Autobus Niš ekspresa koji je krenuo iz Niša u 14.30 pun je ljudi koji stoje jer je prethodni polazak u 12 časova otkazan.

14.32 U sedam autobusa koji su iz Surdulice krenuli put Beograda najveći broj je radnika Vlasinskih hidroelektrana, lokalne Elektrodistribucije kao i profesori srednje poljoprivredne škole. Jedan od autobusa je i vlasništvu Albanca sa KiM.

Podršku mitingu SNS daće i pristalice SPS na čelu sa ministrom Novicom Tončevim, koji je za miting angažovao dva autobusa.

Iz Bujanovca je put Beograda krenulo osam autobusa sa članovima SNS. Kako prenosi portal Bujanovačke, danas su zatvorena isturena odeljenja predškolskih ustanova u ovoj opštini.

14.28 Autobusi iz Zrenjanina, Sente i Kanjiže krenili su na miting vlasti u Beogradu.

14.20 Na Vučićev mitning „Srbija nade“, kako tvrde u lokalnom odboru SNS, krenulo je 40 autobusa sa 2.000 članova i simpatizera te stranke iz Užica, javlja dopisnik Danasa iz ovog grada.

14.17 Ni iz Ministarstva prosvete, niti iz školskih uprava školama nije stiglo zvanično obaveštenje da se časovi danas skrate zbog održavanja mitinga SNS u Beogradu, potvrđeno je Danasu u više sindikalnih centrala širom Srbije.

Međutim, prosvetari sa kojima smo razgovarali kažu da je u nekim opštinama i gradovima autobuski prevoz redukovan, pa su u područnim školama časovi skraćeni.

13.50 Iz Zaječara je krenulo oko 20 autobusa za Beograd, a dopisnik Danasa ističe da nisu bili puni.

Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 18
Zaječar – Foto: Danas/Miljko Stojanović

13.47 U prepodnevnim satima iz Vladičinog Hana na miting SNS put Beograda krenulo je 22 autobusa, saznaje Danas od funkcionera SNS iz ovog grada.

Grad je pust, a jedino se proizvodnja i danas normalno odvija u Fabrici kablova za auto industriju Teklas, potvrdili su dopisniku Danasa radnici koji se nalaze na svojim  radnim mestima.

13.42 Ispred Rektorata Univerziteta u Novom Sadu u kampusu, okupile su se pristalice Srpske napredne stranke. Bilo je parkirano šest autobusa.

Inače, stranačka okupljanja nisu dozvoljena u kampusu, jer se na taj način urušava autonomija Univerziteta.

13.40 Iz Kragujevca još uvek polaze autobusi na miting SNS-a u Beogradu. Formirala se kolona na izlasku kod auto-puta u Industrijskoj zoni.

Svi autobusi imaju redne brojeve i natpise – Šumadijski okrug – Belvil bus i Parking Arene kao lokacije gde ċe biti smešteni u glavnom gradu.

Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 27
Foto: Danas/Z.S.M.

13.34 Na jednom od autobusa koji su se iz Kragujevca uputili za Beograd, nalazi se zakačena i slika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 28
Foto: Danas/Z.S.M.

13.29 Tokom održavanja skupa „Srbija nade“ doći će do promena u radu pojedinih linija javnog prevoza, saopštio je Gradski sekretarijat za saobraćaj.

13.25 Deo autobusa trenutno je parkiran i kod nadvožnjaka u Partizanskoj ulici u Novom Sadu. Okupljaju se i građani kod Spensa gde ih čekaju spremni autobusi. Sudeći po oznakama na majicama, ovde se sastaju između ostalih, i pristalice Socijalističke partije Srbije, javlja reporter Danasa.

Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 29
Spens, Novi Sad Foto: Danas/Aleksandar Latas

13.18 Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je novinarima da je iz Vranja put Beograda na miting SNS krenulo više od tri hiljade članova stranke.

13.16 O skupu u Beogradu pišu i regionalni mediji.

13.10 Dvadesetak autobusa sa građanima Novog Pazara krenulo je pre podne za Beograd, gde će se održati skup vladajuće stranke „Srbija nade“.

13.03 Tokom prepodneva samo iz Vranja put Beograda na miting SNS pošla su 62 autobusa sa članovima napredne stranke, potvrđeno je dopisniku  Danasa u izvorima bliskim Gradskom odboru SNS u ovom gradu.

12.59 Na Bulevaru Medijana u Nišu, kod DIS-a, parkirano je osam autobusa sa kosovskim registracijama i natpisom “Nišavski okrug”, čiji vozači govore albanski jezik, a imaju mapu Beograda.

12.52 U Kragujevcu se od jutra okupljaju autobusi za Vučiċev miting u Beogradu na više punktova.

Po nekim informacijama krenuċe za glavni grad u 13 sati od velikog krsta na ulasku u Kragujevac na pravcu ka auto-putu.

Završen miting SNS: Vučić održao "oproštajni" govor, građani se razišli (FOTO, VIDEO) 30
Kragujevac – Foto: Danas/Z.S.M.

12.37 Udruženje „Mir, sloga, stabilnost“ iz Skoplja organizovalo je danas odlazak u Beograd na miting „Srbija nade“ da bi pružilo podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

12.31 U Novom Sadu, pored autobusa kod “Tempa“  i u Temeriskoj ulici je parkirano nekoliko vozila. Zanimljivo, autobusi kod Tempa kao i u Temeriskoj,  imaju mađarske registracijske oznake.

Sa druge strane autobusi „Semberija transa“  i ostalih presvoznika iz Bosne i Hercegovine, parkirani su kod gradske plaže Štrand i Mosta slobode.  Građani u autobuse ulaze mirno i organizovano. U svakom autobusu je vođa grupe koji proverava ko je došao.

Na parkiralištu kod Spensa, takođe je parkirano još pet autobusa koji će prevoziti građane na današnji miting, svi imaju bosanske tablice.

12.25 Kako javlja dopisnik Danasa iz Zaječara, njemu i koleginici sa televizije Nova S onemogućen je ulaz u autobus gde je puštena novinarska ekipa TV Pinka da razgovara sa građanima koji su se uputili ka Beogradu.

Dopisnik javlja da je predsednik gradskog odbora SNS Milan Stanković sprečio novinare Dansa i televizije Nova S da uđu fizički im blokirajući prilaz.

12.00 Sudeći po fotografijama koje kruže društvenim mrežama, vozila JKP „Parking servisa“, poznatija kao „pauk“, pre 12 časova odneo je gotovo sve automobile koji su bili propisno parkirani u blizini Skupštine Srbije.

11.41 U narednih sat vremena promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, osim na severu zemlje gde će se zadržati suvo vreme, stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

11.03 U velikom broju beogradskih osnovnih, a posebno srednjih škola, danas su skraćeni časovi zbog mitinga koji organizuje Srpska napredna stranka.

11.00 Kamera N1 zabeležila je snimke u Nišu, na kojima se vide ljudi koji se okupljaju ispred železničke stanice i nose transparentne „Uvek uz Vučića“, ali i zanimljive simbole na odeći. Naime, nekolicina njih je na belim majicama pored Vučićevog lika, nosila i logoe televizija Pink i Happy.

10.45 U Zaječaru kod prostorija Javnog komunalno – stambenog preduzeća (JKSP) nalaze se autobusi sa bugarskim registarskim oznakama u koje se utovaraju kutije sa sendvičima, javlja dopisnik Danasa iz tog grada.

09.54 Zvaničnog saopštenja o tome koje ulice će danas biti zatvorene i gde se očekuje izmena gradskog prevoza, još uvek nema.

09.53 Nepoznate osobe izbušile su tokom noći gume na više autobusa čačanskog autoprevoznika. Policija je o celom događaju obaveštena, a pretpostavlja se da pomenuti incident ima veze sa današnjim mitingom Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu.

09.41 Poslanik Aleksandar Jerković je na svom Tviter nalogu jutros, posle šest časova, podelio video snimak na kom se vide parkirani autobusi u dve trake, najverovatnije na Bulevaru Milutina Milankovića.

09.35 Kako javlja reporter Nova.rs, od šest sati ujutru autobusi koji su krenuli iz mnogih gradova širom Srbije, u koloni idu jedan za drugim i parkiraju se ispred Palate Srbija.

09.23 U Nišu je za organizovani odlazak na večerašnji miting Srpske napredne stranke “Srbija nade” angažovano više od stotinu aututobusa, a i ceo jedan vanredni voz, koji će putnike sakupljati na više punktova u gradu već od 10 časova.

08.58 Predsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda (PUPS) Milan Krkobabić izjavio je da ova partija „računa na više od 5.000 ljudi koji će sa njenim članovima“ doći iz unutrašnjosti Srbije na današnji skup „Srbija nade“.

Skup „Srbija nade“ koji će biti održan večeras u 19 časova u Beogradu najavljen je kao najveći u istoriji Srbije.

Srpska napredna stranka, kao organizator, najavila je dolazak pristalica iz cele zemlje, ali i pozvala „sve ljude dobre volje“ da dođu na taj skup.

Vučić se sinoć, gostujući na Pinku, izvinio Beograđanima, jer se „sutra posle 14 sati očekuje potpuni kolaps u svim delovima grada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari