Miting naprednjaka skratio časove u mnogim beogradskim školama 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

U velikom broju beogradskih osnovnih, a posebno srednjih škola, danas su skraćeni časovi zbog mitinga koji organizuje Srpska napredna stranka.

U nekim školama časovi će biti onlajn, a neki su „prepakovakovali“ časove, pa čak i smene.

Tako, recimo, u Šestoj gimnaziji i popodnevna smena ima nastavu pre podne, jer imaju učenike koji dolaze iz svih delova grada, pa je ova odluka doneta da bi đaci bezbedno stigli kući.

U školama na Voždovcu su časovi skraćeni, rekli su Danasu nastavnici iz više obrazovnih ustanova na teritoriji ove opštine.

Pojedine gimnazije su za danas zakazale odbranu maturskih radova i to navele kao zvanični razlog skraćenja časova, ali su, kako su nam rekli neki profesori, direktori tako odlučili da bi i učenici i zaposleni mogli da stignu kućama pre nego što u gradu bude kolaps.

I sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć kazao da se u Beogradu posle 14 sati očekuje potpuni kolaps svuda.

– Situacija se razlikuje od gimnazije do gimnazije, neke su „prepakovale“ časove u preodnevnu smenu, neke su skratile časove, dok u određenom broju još nema informacija o promenama. S obzirom na najavu da ce grad biti blokiran od 14 časova prilično je neizvesno kako će se odvijati poslepodnevna smena u svim školama, tako da pretpostavljam da će se i tu tražiti neko alternativno rešenje. Koliko sam upoznat, nije stigla nikakva instrukcija iz Ministarstva prosvete u pogledu organizovanja nastave i dužine trajanja časova, već je školama prepušteno da se same organizuju – kaže za Danas Aleksnadar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Više direktora beogradskih škola potvrđuje da nikakvo uputstvo nije stiglo iz Školske uprave Beograd, odnosno Ministarstva prosvete.
Međutim, direktori su veoma nezadovoljni jer je načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović baš za danas u 10 i 12 sati (dve grupe) zakazao sastanak sa direktorima povodom održavanja probne državne mature, i to u Poljoprivrednoj školi koja se nalazi daleko od centra grada.

Jedan od direktorka za Danas svedoči da su neke njegove kolege molile da se sastanak otkaže zbog predstojećeg haosa u saobraćaju, ali to nije uvaženo.

Do objavljivanja ovog teksta iz Ministarstva prosvete nismo dobili odgovor da li je školama prosleđena odluka, odnosno preporuka ŠU Beograd u vezi sa današnjom organizacijom nastave i da li je u drugim školskim upravama nastava otkazana u nekim školama jer neće biti prevoza za đake.

Takva informacije se pojavila na društvenim mrežama, a o tome svedoče i sami prosvetni radnici iz unutrašnjosti.

Podsetimo i da su zbog današnjeg mitinga mnoge ranije planirane ekskurzije i druga đačka putovanjaotkazani jer su autobusi preusmereni da voze građane na miting u Beograd.

Više prosvetnih radnika, od kojih su neki članovi sindikata obrazovanja, kažu za Danas da nisu čuli da je bilo pritisaka na zaposlene u beogradskim školama da prisustvuju današnjem skupu, jer, kako veruju, to ne bi dobro prošlo među prosvetarima.

A da je pritisaka ipak bilo za sada svedoče samo direktori novobeogradskih škola koji su pozvani da dođu na miting i da sa sobom dovedu po pet osoba, o čemu je Danas pisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari