Prazni hodnici, zaključane kancelarije, radi samo “iredenta”: Gradska uprava Niša na dan SNS mitinga u Beogradu 1Gradska uprava 26. maja: Foto Z. Miladinovic/Danas

 

Većina kancelarija u gradskim upravama Niša danas je bila zaključana jer su zaposleni otišli na miting Srpske napredne stranke u Beogradu, kažu zaposleni koji su ostali da rade.

Hodnici u zgradi Skupštine grada u Ulici Nikole Pašića, u kojoj je i većina gradskih uprava, a koji su “normalnim” radnim danima skoro puni stranaka, bili su skoro sablasno prazni još pre 11 časova.

“Mnoge kolege su jutros došle na posao, ali u trenerci i patikama, spremne za miting, pa ubrzo otišle na zborno mesto sa kojeg su odvezene za Beograd”, kaže radnik jedne od šest gradskih uprava.

Prazni hodnici, zaključane kancelarije, radi samo “iredenta”: Gradska uprava Niša na dan SNS mitinga u Beogradu 2
Gradska uprava 26. maja: Foto Z. Miladinović/Danas

On kaže da je vrata njegove kancelarije danas otvorila jedna stranka i bila jako iznenađena kada ga je videla: “Pa vi radite!”.

“Odgovorio sam: ‘Zašto ne bi radili, danas je radni dan’”, kaže on, dodajući da time ipak nije uspeo da umanji njeno iznenađenje.

Drugi radnik gradske uprave kaže da je on “jedan među retkima” koji je ostao danas u kancelariji.

Prazni hodnici, zaključane kancelarije, radi samo “iredenta”: Gradska uprava Niša na dan SNS mitinga u Beogradu 3
Grsdska uprava 26. maja: Foto Z. Miladinović/ Danas

“Kolega, inače došao sa Kosova, pitao me je: ‘Šta, ti ne ideš na miting?’, na šta sam mu odgovorio da nije tačno, idem, ali u subotu (kada je miting ‘Srbija protiv nasilja’, u organizaciji opozicije, prim.aut). ‘Pa ti si iredenta!’, poručio mi je”, kaže on.

Danas su, inače, u gradskim upravama Niša u punom kapacitetu radili samo šalteri za građane u prizemlju te zgrade.

Prema nezvaničnim informacijama, Grad Niš je iz vrha SNS dobio “kvotu” od pet hiljada “putnika” koji treba organizovano da krenu na beogradski miting, da bi se kasnije ona povećala na “poželjnih” sedam hiljada.

Iz Niša je u toku prepodneva, po nezvaničnim informacijama, pošlo više od stotinu autobusa i jedan vanredni voz sa desetak vagona.

Većina ljudi u autobusima su radnici u javnom sektoru.

Na mnoge od njih, a posebno na zaposlene na određeno vreme i po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, izvršen je pritisak da odu na miting, kako bi sačuvali radno mesto”, kazali su izvori Danasa.

Prema njihovim rečima, obavezni odlazak se podrazumevao i za rukovodioce, zaposlene “preko stranke” i članove SNS.

“Onima u koje nisu sigurni, rukovodioci su stavljali u izgled moguće napredovanje ili nešto veću zaradu, pošto nam predstoji sistematizacija. Nas, za koje pouzdano znaju da ne podržavamo Aleksandra Vučića i SNS, nisu ni pitali”, rekli su oni, uz zaključak da je pritisak ovoga puta bio “perfidniji”, pošto se ranije događalo da zaposlenima u gradskim upravama stigne i mejl da bi trebalo da idu na miting na kojem govori predsednik Srbije i SNS.

Dragana Sotirovski, gradonačenica Niša i članica Predsedništva te stranke, negirala je da se na radnike u gradskim upravama vrši pritisak, dodajući da je “odlazak dobrovoljan”.

Ona je pozvala novinare da joj “dovedu” ljude koji govore o takvim pritiscima i obećala da će u tim slučajevima “reagovati u skladu sa zakonom”.

Nakon ovakvog poziva Sotirovske, načelnica Sektora za informatičko- komunikacione tehnologije Jelena Cvetković joj je uputila dopis u kojem navodi da je na rukovodioce, koordinatore i šefove tog Sektora izvršen pritisak da idu na miting, uz poruku da će ukoliko to ne učine “snositi posledice”.

Cvetković je dodala da su oni ostali pri stavu da neće ići, a da je samo dan nakon toga doneta odluka o gašenju ove stručne službe, koja postoji 26 godina, i 20 njenih radnika je prebačeno na druga radna mesta.

Sotirovski, a ni Vučić, koji je prethodno pozvao zaposlene u javnom sektoru da ne dođu na miting ukoliko ih “neko primorava i tera”, nisu odgovorili na njen dopis.

Sotirovski je, međutim, kazala novinarima da su tvrdnje iz ovog Sektora netačne i da gašenje cele jedne službe u gradskoj upravi nakon odbijanja zaposlenih da idu na naprednjački miting nema nikakve veze sa tim.

Ona je obrazložila da je reč isključivo o novoj sistematizaciji Uprave za građanska stanja, kojoj ta služba pripada, a koja se odavno sprema.

Vučić je, inače, unapred označio današnji miting kao „najveći u istoriji Srbije“.

Najavio ga je samo dan nakon prvog masovnog protesta “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, koji je organizovao deo opozicije, povodom masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

 Sve informacije u vezi sa mitingom SNS pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari