Peter Sijarto na mitingu "Srbija nade": Vučić se potrudio da između Srba i Mađara vlada prijateljstvo 1Foto FoNet Ana Paunković

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je večeras da Srbija ima „sjajnog predsednika Aleksandra Vučića“ koji je postigao da između mađarskog i srpskog naroda umesto istorijskog neprijateljstva vlada istorijsko prijateljstvo.

Predstavljam narod koji vas Srbe smatra bratskim narodom, rekao je Sijarto na skupu „Srbija nade“.

Nije uvek bilo tako. Naša zajednička istorija nas je stavila pred mnoga iskušenja i često smo jedni druge doživljavali kao neprijatelje, a danas se sve to promenilo i postali smo bratski narodi. Čemu možemo da zahvalimo za to, tačnije kome – vašem predsendiku Aleksandru Vučiću, poručio je Sijarto.

Pod rukovodstvom vašeg predsednika se prema mađarskoj zajednici u Vojvodini odnosi na način koji može biti primer za ceo svet i zahvalni smo na tome, naglasio je Sijarto.

Sijarto je dodao da su slični izazovi pred Srbijom i Mađarskom, jer su izložene „bespoštednim napadima međunarodnog liberalnog mejnstrima“.

Zašto nas napadaju, zato što se Mađari i Srbi zalažu za sebe i imaju jake lidere. Napadaju nas jer želimo mir u Ukrajini i ne doprinosimo povećanju rizika od eskalacije rata, naveo je.

Napadaju nas jer smo posvećeni porodičnim vrednostima i što odbijamo da nam spolja diktiraju, kazao je Sijarto.

On je istakao da postoje stranke koje služe stranim interesima i ne ustručavaju se da ljudske tragedije koriste da bi ostvarile politčku korist za sebe.

Stranke koje služe stranim interesima moraju biti redom poražene na izborima, a na sreću to se redovno i događa u obe zemlje. Ti napadi neće prestati ni u budućnosti, napadaće nas jer ne mogu da prihvate da Srbi i Mađari slede svoj nacionalni put, zaključio je Sijarto.

Sve informacije u vezi sa mitingom SNS pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari