SNS-PREDIZBORNI SKUPfoto BETAPHOTO/EMIL VAŠ

Narednih nedelja očekuje se polaganje zakletvi novoizabranih gradonačelnika opština na Severu Kosova pred lokalnim odbornicima, što je već komentarisano kao mogući povod za nove tenzije, s obzirom na to da je većinsko srpsko stanovništvo bojkotovalo poslednje izbore na kojima su pobedu odneli albanski kandidati.

Prvi na redu da preuzme dužnost je Erden Atić iz stranke kosovskog premijera Kurtija “Samoopredeljenje” koji bi zakletvu trebalo da položi u petak.

Da će sve, i pored najave eskalacije tenzija, proteći mirno, smatra predsednik SO Severna Mitrovica Nedžaat Ugljanin, član Građanske inicijative “Mitrovica”.

Ugljanin je ukazao da je procedura kratka, te da se odvija po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

“I da je učestvovala Srpska lista ili bilo koji predstavnik većinske zajednice, mi bismo isto postupili. Pred odbornicma gradonačelnik daje zakletvu i preuzima dužnosti u okviru opštine Severna Mitrovica. Mi smo preuzeli obavezu da završimo taj proces i nadamo se da će proteći u najboljem redu jer je opšte poznato i da je najavljivana eskalacije situacije. Želimo da sve prođe u redu, pa i ova zakletva gradonačelnika. Što se toga tiče, on je daje pred odbornike i imenuje zamenika ili zamenicu gradonačelnika opštine. To je kratka procedura”, objašnjava predsednik SO Mitrovica.

Kakve veze ima Vučićev miting sa polaganjem zakletvi novih gradonačelnika na severu Kosova? 1
foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Polaganje zakletvi prolazi bez bilo kakvog glasanja odbornika, s obzirom na to da se po kosovskim zakonima gradonačelnici biraju neposredno na izborima.

Građani ove opštine će ignorisati polaganje zakletve Atića, smatra mitrovački opozicionar Aleksandar Arsenijević, lider GI “Srpski opstanak”.

Arsenijević novog gradonačelnika naziva nelegitimnim, a kao razlog za ignorisanje navodi to što se zgrada kosovske opštine i privremenog organa koji deluju u okviru srpskog sistema nalaze u različitim objektima.

Na Kosovu i pored potpisanih sporazuma, ali i integracije, i dalje deluju privremeni organa, praktično opštine Republike Srbije. Na severu KiM, sem u Severnoj Mitrovici, zgrada opštine koja je deo kosovskog sistema i one koja je deo srpskog se nalaze u istim objektima, te postoji bojazan od novih tenzija ako novoizabrani gradonačelnici pokušaju da u ovim objektima uspostave svoj kabinet.

“Takođe, zgrada kosovske opštine u Severnoj Mitrovici se nalazi u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, tako da incidenata ne bi trebalo da bude. U opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić kosovske opštine se nalaze u zgradama privremenih organa u kojima rade mnogi Srbi, koji bi eventualni upad posmatrali kao napad”, navodi on i dodaje da postoji strah i od zatvaranja tih privremenih organa.

Kakve veze ima Vučićev miting sa polaganjem zakletvi novih gradonačelnika na severu Kosova? 2
foto: Printscreen/YouTube/MEDIJA CENTAR – ČAGLAVICA

Podseća da već dugo privremeni organ Štrpce je zatvoren, nakon privođenja Bratislava Nikolića, koji je obavljao funkciju i gradonačelnika opštine u kosovskom sistemu i predsednika privremenog organa. Iako je, navodi ovaj aktivista, privremeni organ trebalo privremeno da bude zatvoren, on i dalje ne funkcioniše, te se Srbi na severu KiM pribojavaju od sličnih scenarija.

Srpska napredna stranka zakazala je za 26. maj skup u Beogradu, a Arsenijević kaže da će na tamo biti odveženi gotovo svi Srbi sa severa KiM, što može, smatra, otvoriti prostor za ulazak gradonačelnika u prazne opštine.

“Krajnji rok za polaganje zakletve je 27. maj. Dan ranije se održava veliki miting Srpske napredne stranke. Tamo će biti odvedeni svi Srbi sa Kosova i Metohije. Ako baš tog 26. maja novi gradonačelnici uđu uz specijalce u prazne opštine, to će samo značiti prećutni dogovor Beograda i Prištine. Nove rešetke na tim privremenim organima nemaju nikakvog smisla”, smatra Arsenijević koji kaže da bi to bio odličan šlagvort za Vučićev govor, a Prištini za gašenje privremenih organa.

Rešetke su, kaže, postavljene kod svih privremenih organa.

Podsetimo da je u Zubinom Potoku došlo i do privođenja zbog postavljanja rešetki ispred privremenog organa.

Da je taj scenario ulaska u opštine moguć, smatra i Andrija Ignjatović iz Leposavića, sekretar Partije kosovskih Srba, koja je pozvala Srba s KiM da masovno dođu na naprednjački miting.

Ova stranka je imala kandidata za gradonačelnika i listu odbornika na lokalnim leposavićkim izborima, ali su se povukli tri dana pred glasanje.

“O tom problemu smo već put govorili i rekli da ne očekujemo da to prođe mirnim putem i jednostavno kako su mislili. Situacija je toliko krhka da i neke sitnice mogu da izazovu incidente. Apsolutno će biti nekih problema”, kaže Ignjatović.

Kakve veze ima Vučićev miting sa polaganjem zakletvi novih gradonačelnika na severu Kosova? 3
foto: Printscreen/YouTube/RTV KIM

Sekretar PKS kaže da sam 26. maj nije, kako navodi, toliko bitan, jer postoji mogućnost upada bilo kog drugog dana, ali ne isključuje da baš tada do upada dođe.

“Moguće je da bude tog dana, ali ne bih to toliko povezivao sa skupom. Svakako će veliki broj Srba biti u Beogradu na mitingu, pa jeste moguće da tada upadnu. Možemo da licitiramo kada će doći do toga, ništa ne menja i da bude dan ranije ili dan kasnije”, navodi Ignjatović.

Precizirajući šta misli pod incidentima, kaže da samo polaganje zakletve može proteći mirno, ali da do nemirica može doći prilikom pokušaja preuzimanja zgrade opštine.

Ignjatović pak kaže da su za razvitak situacije presudni potezi Srpske liste, te da oni treba pre svega da odgovore na ova pitanje, jer su, napominje, i bivši gradonačelnik Leposavića i predsednik privremenog organa iz te stranke.

Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Slaviša Biševac podneo je ostavku prošle sedmice na to mesto, kada mu je naloženo da zakaže sednicu na kojoj bi novoizabrani gradonačelnik Izmir Zećiri položio zakletvu.

Biševac kaže da je time Građanska inicijativa “Za Zubin Potok” usporila proces preuzimanja dužnosti novog gradonačelnika.

“Da se nisam odlucio na taj korak verovatno bismo u toku ove nedelje imali isti scenario u ovoj opstini kao i u Kosovskoj Mitrovici. Pitanje je može li se pobeda novog gradonačelnika nazvati pobedom, jer je dobio manje glasova nego što su ih nekada dobijali odbornici. Odložili smo zakletvu na neko vreme”, kaže on.

Objašnjava da s obzirom da je skupština ostala bez predsednika, neophodno je da se prvo sazove sednica za izbor novog predsedavajućeg, pa tek kasnije „svečana sednica“ na kojoj bi novoizabrani gradonačelnik položio zakletvu.

Kakve veze ima Vučićev miting sa polaganjem zakletvi novih gradonačelnika na severu Kosova? 4
foto: Privatna arhiva

“Realno, sve to ne moze da se zavrsi do 28. maja, kada je poslednji rok za polaganje zakletve, nakon čega bi morali da budu raspisani novi izbori. Međutim, ako i dođe do nekih „ubrzanih procedura“ naša inicijativa ih sigurno neće podržati, a naša tri odbornika su u svakom trenutku spremna i da podnesu ostavke što bi u narednom periodu ponovo onemogucilo rad skupstine, a verovatno dovelo i do novih izbora. Naravno, postoje i drugi mehanizmi, ali ih trenutno nećemo iznositi u javnost”, ukazuje Biševac.

On poručuje da su to demokratski načini da se izbore za prava srpskog naroda.

“Želimo da zaustavimo trenutnu represiju albanskih vlasti. I, nećemo odustati u toj borbi, za razliku od predstavnika Srpske liste koji već izvesno vreme ušuškani u foteljama Privremenog organa stanovnistvo drze u neizvesnosti, nedostupni za bilo koju informaciju o daljim planovima”, navodi Biševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari