"Kvazi opozicija želi Srbiji da zada smrtonosni udarac": Politički protivnici Srpske liste pozvali Srbe s KiM na Vučićev miting 1Jablanović Foto: Medija centar (arhiva)

Iz Partije kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića pozivaju sunarodnike sa Kosova i Metohije na skup Srpske napredne stranke 26. maja, kako bi u Beogradu podržali predsednika Aleksandra Vučića i kako ne bi dozvolili da, kako kažu, „kvaziopozicija“ koja, smatraju, profitira na tragediji „zadala konačni i smrtonosni udarac“ Srbiji.

Poručuju da opozicija želi da „destabilizuje Srbiju u režiji stranih službi“.

„U svetlu najnovijih protesta opozicije u Beogradu, a koji su za povod uzeli dve strašne tragedije koje su zadesile Srbiju, jasno se vidi borba za golu vlast, a ne za državu i narod kako se lažno predstavlja. Nas kao i sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji ova tragedija posebno pogadja jer kroz patnju i stradanje prolazimo skoro svakodnevno. Oni koji monstruozno ubistvo  nevinih žele da pretvore u bunt i linč protiv države i institucija, isti su oni koji bi zarad dolaska na vlast predali i Srbe i Kosovo. To su isti oni ljudi koji su od 2000. do 2012, politički profitirali na nesreći Srba na KiM i zato nam njihovi potezi bude sumnju u njihovu želju za destabilizacijom Srbije u režiji stranih službi“, kažu iz Jablanovićeve stranke.

Dodaju da pamte „Koštunicu koji se skrivao u Beogradu i Tadića koji je pobegao u Rumuniju 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost“.

"Kvazi opozicija želi Srbiji da zada smrtonosni udarac": Politički protivnici Srpske liste pozvali Srbe s KiM na Vučićev miting 2
foto: Printscreen

„Pamtimo dobro 2011. kada je DS i njegova Vlada poslala na nas Srbe, Beogradski odred žandarmerije da razbije naše barikade zarad “višeg cilja… Sve ovo i još mnogo toga nam daje pravo i potrebu da pored svih razlika koje smo imali i koje imamo, mi iz Partije kosovskih Srba, jasno stanemo uz našu državu i predsednika Aleksandra Vučića!!“, poručuju u saopštenju.

PKS ne želi da dozvoli da, kako kažu, na nesreći koja je Srbiju zadesila – „profitiraju oni koji smrt nevinih koriste za političku borbu i dolazak na vlast“.

„Zato smo odlučili, a pozivamo i sve naše sunarodnike sa KiM da 26.05 zajedno odemo, u Beograd i podržimo predsednika Vučića da iznesemo samo jedan zahtev pred Srbiju i predsednika, da ima samo jedna borba koja odlučuje sudbine svih nas, a to je borba za Srbiju i Kosovo i da i pored nekih “poraza” koje smo doživeli” kao narod na Kosovu, a koji su posledica ogromne podrške zapadnih sila koju imaju Albanci, ohrabrimo predsednika da nastavi borbu na međunarodnom planu. Mi verujemo da bi ovakva kvazi-opozicija nama zadala konačni i “smrtonosni udarac”. Pozivamo sve ozbiljne ljude da krenemo sa Srpskog Kosova saborno i jedinstveno 26.05 i pokažemo da se vlast može menjati ali ne silom i sa onima koji su već mnogo puta izdali Srbe sa Kosova od 2000 do 2012. godine“, zaključuju.

Ova stranka deluje u okviru kosovskog sistema, a njen predsednik Jablanović pre osnivanja PKS učestvovao je u osnivanju Srpske liste, čiji je bio prvi predsednik. PKS je osnovao tako što je preveo ceo lokalni odbor Pokreta socijalista Aleksandra Vulina.

Jablanovićeva stranka prijavila se za učešće na lokalnim izborima u Leposaviću, da bi tri dana pred glasanje se povukli iz trke zbog, kako su ukazivali, neadekvatnog održavanja izbornog procesa. Napomenuli se da je ovo prvi put da su učestvovali na izborima a da  nisu napadani i pritiskivani od strane Vlade i predsednika Srbije, te da nikakvi pritisci nisu uticali na odluku o povlačenju.

Ipak, spekulisalo se da je privođenje bivšeg pripadnika Kosovske policajce Dragana Nikolića od strane MUP-a Srbije upravo pritisak na ovu stranku. Nikolićeva supruga Ivana bila je na listi kandidata za odbornike PKS, a bivšem policajcu se na teret stavlja Udruživanje radi protivustavne delatnosti i Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, odnosno da je navodno bio deo šire organizovane kriminalne grupe koja je palila automobile na KiM, u cilju promene ustavnog poretka.

Sekretar PKS Andrija Ignjatović za Danas odbacuje ovakve tvrdnje, napominjući da veruje da ovaj slučaj nema nikakve veze sa izbornim procesom, te da nije vršen nikakav pritisak na stranku čiji je deo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari