Mogući ponovni izbori na Severu Kosova: Poteškoće pri potvrđivanju mandata novoizabranih gradonačelnika 1Printskrin Tviter/Ana Brnabić

Iako su odneli pobedu na izborima, koje su Srbi doduše većinski bojkotovali, preuzimanje funkcija novoizabranih gradonačelnika opština na severu Kosova i dalje nije izvesno, pokazuje primer opštine Zubin Potok.

S obzirom da po kosovskim zakonima njihovo preuzimanje funkcija moraju da potvrde skupštine opština u kojima su izabrani moguće da u nekim od četiri opštine većine za tako nešto ne bude. Ako do toga ne dođe u roku od mesec dana od proglašenja pobednika na izborima, građani će morati ponovo na birališta.

Izbori su 23. aprila održani u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, s tom razlikom što su u Leposaviću i Zvečanu građani, uz gradonačelnike, birali i lokalne odbornike. Severna Mitrovica i Zubin Potok glasali su samo za mesto prvog čoveka opštine, s obzirom da u njima postoje skupštine opštine koje i nakon izlaska Srpske liste iz institucija na severu KiM i dalje funkcionišu.

To je najevidentije u opštini Zubin Potok, gde je predsedavajući Slaviša Biševac iz opozicione Građanske inicijative “Za Zubin Potok” podneo ostavku na to mesto, a sve kako sprečio da novoizabrani gradonačelnik Izmir Zećiri, iz Demokratske partije Kosova, bude izabran.

Nakon ove ostavke pre zakazivanja sednice na kojoj bi bio potvrđen mandat Zećirija, mora se izabrati novi predsedavajući. To može biti zamenik predsedavajućeg koji dolazi iz redova „Samoopredeljenja“, suparničke partije Demokratskoj partiji Kosova. Ako i on odbije da sazove tu sednicu, moraće se izabrati novi predsedavajući i njegov zamenik iz redova odbornika. Time se postavljenje novog gradonačelnika dodatno usporava.

Odbornici ove lokalne inicijative, opozicione Srpskoj listi i aktuelnoj lokalnoj vlasti, takođe su spremni da s istim ciljem podnesu ostavke, ako i pored ostavke predsedavajućeg Biševca dođe do sazivanja sednice.

 

Mogući ponovni izbori na Severu Kosova: Poteškoće pri potvrđivanju mandata novoizabranih gradonačelnika 2
foto: Za Zubin Potok

Slaviša Biševac je ostavku podneo nakon što je dobio poziv da organizuje sednicu na kojoj bi izbor novog gradonačelnika trebalo da bude potvrđen. Ali sednica će, kako kažu iz ove inicijative, biti održani sa ili bez Biševčevog učešća.

„Želeli smo da stopiramo da novi gradonačelnik preuzme funkciju, tako što smo podneli ostavku na mesto predsedavajućeg, koji treba da sazove tu skupštinu. Na taj način želimo da sprečimo da novi gradonačelnik preuzme funkciju u Zubinom Potoku, gde je apsolutno većinsko srpsko stanovništvo“, poručili su.

Kako dodaju u saopštenju, ovim potezom žele da “jasno daju do znanja” da će i ubudće iskoristiti sva demokratska sredstva “u borbi za prava lokalnog stanovništva sve dok se ne stvore realni uslovi da se održe legitimni i demokratski izbori na kojim stanovnici naše opštine mogu izraziti svoje političke stavove i izabrati vlast koja će raditi u interesu građana“.

Naznačili su još jednom da smatraju da novi gradonačelnik nije izabran voljom građana Zubinog Potoka, te da je, kako tvrde, samim tim, njegov izbor i nelegitiman. Za ovu incijativu sporne su i izjave novoizabranog gradonečnika Zećirija, po kojima zaključuju da on ne želi kompromis sa Srbima, već da  nastavi sa sprovođenjem jednostranih odluka Prištine.

“To govori njegova izjava da će skinuti zastave sa Opštine i sve ostalo“, napominju.

Do ovakve konstalacije u ovoj opštini došlo je nakon pomenutih izbora, koje je i GI “Za Zubin Potok” bojkotovala. Izbori, po svojoj prirodi vanredni, raspisani su nakon što su Srbi sa severa Kosova, napustili sve kosovske institucije na tom delu KiM. Gradonačelnici i odbornici Srpske liste podneli su ostavke na svoje funkcije u četiri opštine, a isto je učinio i odbornik pomenute inicijative Milija Biševac. On je do napuštanja Skupštine bio jedini opozicioni odbornik u sve četiri lokalne zajednice.

Nakon ostavki odbornika iz srpske zajednice, skupštinska mesta “dopunjena” su kandidatima za odbornike drugih lista. GI “Za Zubin Potok” dobila je tri odbornička mesta i mesto predsedavajućeg. Ta tri odbornika su jedini odbornici srpske nacionalnosti u ovoj, većinski srpskoj, opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari